torsdag 27 augusti 2015

En kvällspromenad genom stan


 Häromkvällen bestämde vi oss för att ta en kvällspromenad genom stan för att riktigt njuta av en av sommarens vackraste kvällar. Det var så otroligt varmt och härligt och vi gick ner mot hamnen för att titta på båtarna. Sedan bestämde vi oss för att gå över Nybron (huvudbron mellan ön och fastlandet) för att promenera runt Nattviken. Här är vi på bron.

 Nu är vi alltså på fastlandet. Jag tror aldrig att jag har visat några bilder från den här sidan av stan tidigare, visst är det fint här vid hamnen? När jag gick sista året på gymnasiet jobbade jag nästan varje kväll på en pizzeria/grekisk restaurang som låg i det stora huset med tornet som ni ser i mitten av bilden. Jag fattar inte hur jag hann med att jobba så mycket när jag dessutom pluggade som en galning, men jag sparade till en tågluff och behövde pengar till resan :-).


 Här är före detta Tingsrätten, en av de pampigaste byggnaderna i stan. Idag är det en vårdcentral som är inhyst i lokalerna, det är roligt att det blev så för det pratades ett tag om att man skulle riva hela byggnaden.


 Här är byggnaden från en annan vinkel. Det skulle vara häftig att få gå upp i det där tornet!


 Längs hela Nybrogatan, som är huvudgatan och går över bron, har man gjort så vackra blomsterdekorationer. De är som finast nu såhär i slutet av sommaren.

 Här är Härnösands järnvägsstation som var ljusrosa innan den renoverades häromåret :-). Det här blev vår ändstation, för vi bestämde oss hastigt och lustigt för att åka ut till Sälsten. Jag ville visa H den där mysiga promenadvägen längs vattnet som vi hittade i förra veckan. Sagt och gjort, vi började gå tillbaka.

 Den stora gula byggnaden är Residenset där landshövdingen bor. De gånger kungaparet har besökt Härnösand är det här de har dinerat. Fontänen invigde drottning Silvia för många år sedan, den kallas av många för "Silvias stråle". I bakgrunden skymtar Domkyrkans torn.


 Och så var vi här igen.... på Sälsten.


 Vi gick ända bort till klipporna jag visade i ett tidigare inlägg, men eftersom solen höll på att gå ner vände vi om. De flera hundra år gamla sjöbodarna smektes av den nedgående augustisolens sken.


 Vi gick på trädäcket tills vi kom till några bänkar där vi satte oss ner en stund. Utsikten var fantastisk, men rökpelarna från fabriken förtog det vackra. Lite grann i alla fall.


 Hela Sälsten badade i ett rödaktigt ljus...

 Solen sjönk mer och mer...


 ... till sist hade den nästan försvunnit bakom bergen.
 

 Då hördes plötsligt märkliga ljud, det var en man (som inte var helt nykter) som vinglade fram på en cykel och rätt var det var tappade han påsen han hade hängande på styret. Klirr, klirr, KRAS! Riva intog genast sin "polis-pose" och iakttog mannen med väldigt sträng blick ;-). Fylleri och nedskräpning på samma gång, vad är det för dumheter? 

Förra veckan när vi var här träffade vi ett ungt par som hade världens sötaste jämtvalp på tre månader. Riva hade fullt upp med att säga till valpen, det mesta den gjorde var tydligen fel ;-). Valpen verkade dock inte bry sig så mycket och efter tre valpkullar har jag lärt mig att den här valpen nog kommer att bli väldigt viljestark så småningom. De valpar som hundarna går hårdast åt är de som är ulvar i fårakläder... :-).

Paret tyckte dock att det var bra att Riva sa till och gav henne smeknamnet "Sälstenspolisen", eftersom hon gick runt som en ordningsvakt bland alla och sa till när någon i hennes ögon gjorde fel. En pappa sa till sin tonåring att inte slänga skräp på backen, "VOV", sa Riva då till tonåringen. Vad är det för dumheter? Plocka upp, ögonaböj! Ett litet barn ramlade på den steniga stranden, slog sig och började gråta. Då skällde och gnydde Riva oroligt och undrade väl vad det var för föräldrar som inte håller ordning på sina ungar. Så fortsatte det :-).

Solen försvann helt och myggen började bli för närgångna, så vi åkte hem med beaglarna och den lilla ordningspolisen. Nästa gång ska vi definitivt åka hit lite tidigare på kvällen och ha picknick på klipporna, även H tyckte det var en utomordentlig idé :-).

Många kramar
Bitte

4 kommentarer:

Hajan sa...

Åh Bitte så underbart vackra bilder. Där reportaget började n var det
väldigt lik utmed Strandvägen i Stockholm, trodde du flyttat först.
Det var en vacker promenad Du tog oss med på.
Du visar alltid så fina bilder lilla vän.
Skönt att flaskorna gick sönder, han hade ju redan fått så det räckte.
En fin polis ni har tycker jag.
kram från Hajan

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Härnösand är en vacker stad, fast
tyvärr har jag aldrig besökt din stad.
Och så har ni landets sötaste polis :)
Jättefina bilder du visar, och läckert
med den du valde till header.
Kramar och fin helg/AM

Evas Kvarnaro sa...

Jag läste och undrade länge vilken stad du beskrev så vackert.
Kände inte igen något av byggnaderna tänkte att då är det en stad jag inte varit i, och mycket riktigt. Härnösand har jag aldrig varit i, som längst upp vid kusten är det Sundsvall. Jag vet att det finns så otroligt många vackra platser i vårt avlånga land. Tur man har bloggvänner som visar vackra bilder och beskriver staden så bra. Ja så nu vill jag förstås resa upp dit, *fniss*
När solen dalar då får byggnader och landskap en vacker lyst.

Tack snälla för tjusiga bilder.
Kram/ Eva

House and Garden by Bia sa...

Oj det sticker till i hjärteroten ;)))...känner igen allt du visar från "min " stad där jag växte upp....tur att jag bor nära så jag kan åka dit ibland...mina föräldrar bor ju där ;))....det är något extra med ungdomsstaden där man växte upp och gick ut och dansade på Brännaborg tex. hihi....känslan av att höra hemma i Härnösand kommer aldrig att försvinna...den kommer alltid att finnas där...
Ha en fin söndag !!
Kram bia