tisdag 23 december 2014

Tankar i juletid

 Julen är verkligen en överflödets tid, för de flesta av oss i alla fall. Nu när snön och kylan är här, tänker jag på dem som är just därute i kylan... alla Sveriges hemlösa och alla före detta sommarkatter som ingen längre vill veta av.

I storstäderna sover hemlösa under broar, i kulvertar, i bästa fall i någon trappuppgång eller på en skitig toalett. De härbärgen som finns räcker inte till för att alla ska kunna få en permanent plats, utan efter en eller två nätter i värmen måste de ge sig ut i kylan igen.

Alla har vi sett dem, vildkatter som smyger omkring och söker sig närmare ju kallare det blir. En del försöker till och med ta sig in, allt för att få lite värme, mat och kärlek. Det är något vi alla behöver!

Jag kommer aldrig att glömma berättelsen om vildkatten Gustav, som min bloggvän Matilda lyckades fånga in för fyra år sedan. Hon lade ner ett enormt arbete på att först och främst ge honom mat, men sedan på att fånga in honom och ge honom ett hem. Gustav vann högsta vinsten det året, då han till sist fick världens snällaste husse och en kattkompis på köpet. Jag kommer aldrig att glömma de sista raderna i sagan, just att nu får han sitta inne i värmen och titta ut, i stället för att vara den som står ute i kylan och kastar längtansfulla blickar in...

Kanske finns det fler som har möjlighet att förbarma sig över en liten frusen vildkatt? Jag har själv inte möjlighet på grund av allergi, men har i alla fall skänkt en julgåva till det lokala katthemmet, Öbacka Djurhem, som just nu har ett stort antal katter i sin vård. 

Jag har också skänkt en slant till Stockholms Stadsmission, det känns gott att min lilla julgåva bidrar till att någon får ett mål mat och kanske får sova en natt inomhus. På deras hemsida visas senast inkomna gåvor och det känns fantastiskt att se att flera till och med har skänkt fyrsiffriga belopp!

Och till alla er fantastiska och underbara människor som tillbringar era jular med att hjälpa dem därute i kylan, ni gör ett fantastiskt jobb! Julens budskap är att ge av hjärtat, men kanske inte bara till dem som redan lever i överflöd, utan till dem som inget har...

Många kramar
Bitte

PS. Jag kikar in i morgon igen med en julhälsning!

4 kommentarer:

::fina:: sa...

Så fantastiskt fint skrivet! Och så ljuvliga bilder! Jag såg en annons för enljusarejul med Fortum & Stockholms Stadsmission så det ska jag ordna och skänka pengar till. Och så swishade jag iväg till Stockholms katthem för djuren ligger mig oerhört varmt om hjärtat. En riktigt God Jul önskar jag dig!
~Josefine

angie sa...

deras katter är så söt !!!
god jul !!! deras bilder är mycket vackra !!! älskar alla angie från Tyskland

Lisbeth sa...

Jeg er helt enig med dig.
Vi bor på landet her i nord Danmark og her så mange katte som ikke har et hjem.
Selv har jeg 1 kat som jeg hentet hos veterinæren som de havde fått ind til aflivning.
Og i Stalde har vi en kattefamilie på 4 stykker som bor fast.
Her om dagen fant jeg en lille bitte killing som vi tok ind og som nu bor inde sammen med min egen katt.
Vi har også 6 hunde..3 af dem er adopterede polske gatehundar og 3 er hunde som ikke kunne blive hos deres familier, men som nu bor hos os.
Ett riktigt Zoo kan man sige..:-)

Ønsker dig en riktig glad jul..:-)

Kram fra Lisbeth

G:a Affären sa...

Så fint av dig att tänka på djuren som inte har ett hem. Många fler skulle behöva få det som katten Gustav.
Jag har precis pratat med min dotter som idag placera ut sista kattungen till ett väl valt hem. Hon jobbar ideellt med placeringar av både katter och hundar i Australien.
Och mina goa grannar har tagit hem två vildkatter!

Jaa, heder åt alla som jobbar med övergivna djur! Det vi andra kan göra är att stötta dem med en slant.

Varma tankar till dig!
Kramar /Cia