torsdag 22 maj 2014

Höga berg och djupa dalar


 Det blev en otroligt intensiv men härlig helg, det var lika soligt och varmt i Borga som här hemma! Nåja, det var faktiskt ganska kyligt i luften men solen värmde så vi blev ändå alldeles svettiga när vi var ute och promenerade.

Den här vyn kan jag bara inte se mig mätt på - den mäktiga Borgahällan mot en klarblå himmel.


 I skogen fanns det fortfarande en hel del snö kvar och det var också rätt blött. Här och där porlade små vårbäckar.


 Vita fjälltoppar och stora snöhögar som krympte dag för dag.


 Söta tussilago var de enda vårblommor jag kunde hitta. Björkarna hade inte ens knoppar än, så då kan ni tänka er! Vi bor verkligen i ett avlångt land. I söder har syrenerna redan blommat ut och häruppe har inte ens björkarna börjat knoppas!

 Isen låg kvar på sjön också, den var kanske inte så tjock, men man såg nästan inga partier med öppet vatten. Tråkigt nog såg det inte klokt ut med det lågvatten som var, strandkanten var kanske 20 meter bred! I vanliga fall finns det egentligen ingen strand runt om, men eftersom vi nutidsmänniskor bara kräver mer och mer el, blir en konsekvens att älvar byggs ut och större fjällsjöar blir regleringsmagasin.


 Jag gillar bäst naturliga vattendrag, stora som små, därför stöttar jag bland annat Älvräddarna. Läs gärna mer på deras hemsida om hur vattenkraft förstör vår miljö!

 Inte bara sjön var torrlagd, slalombackarna såg rätt torra och tomma ut också ;-).

 Höga berg och djupa dalar, sol och klar fjälluft... gjorde gott för både kropp och själ!


 Jag såg också så otroligt många olika djur i helgen, på nära håll dessutom (närmare än tio meter): Renar såklart, tjädrar, tranor, svanar, en hare och en älgko. Inte en enda av fåglarna ville vara med på bild, jag vet inte om det var jag eller kameran som skrämde bort dem ;-).

Och nu är det snart helg igen! Jag har känt mig så trött i veckan, jag körde ju rätt långt i helgen som var så det kommer väl lite efter. I helgen ska jag därför bara ta det lugnt :-).

Många kramar
Bitte

3 kommentarer:

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vad vackert! Tänk vilka vackra naturscenerier det finns i vårt land! Våren är en årstid som jag skulle vilja följa från söder till norr...här har vi i princip högsommar nu temperaturmässigt och växtligheten exploderar...
Kram,
Regina

Hajan sa...

Tack snälla >Du, vilket härligt reportage och inlägg från Dig.
Tänk så stort vårt "lilla" land är
ändå. Så länge vintern räcker på en del håll.

Kram från Hajan

House and Garden by Bia sa...

Vackra bilder du bjuder på....tänk att snön ligger kvar på vissa ställen....jaa vi bor i ett avlångt land....ha det gott!
Kram bia