måndag 24 februari 2014

Sakta vi gå genom stan


Efter att fredagens rysliga snöoväder dragit förbi, blev det klart och vackert väder i lördags. Jag skyndade mig ut för att fånga dagen och målet var Södra sundet. Tyvärr gick solen i moln lagom tills jag kom fram, men det blev ändå en härlig promenad. Det är nerförsbacke hela vägen till Södra sundet och eftersom det var halt på sina ställen, trippade jag fram i sakta mak :-).

 Nere vid sundet var det mulet och det blåste riktigt kallt (som det ofta gör här), men det gjorde inte så mycket. Så länge det inte är snöstorm är jag nöjd!


 Under sommaren ligger det mängder av båtar förtöjda här, men nu var det stilla och tomt.


 På andra sidan kanalen ligger före detta Riksanstalten, en stor och pampig byggnad från 1862 som efter stängningen 2010 nu är i privat ägo. Enligt uppgift ska lokalerna renoveras och meningen är att det ska öppnas ett hotell/vandrarhem i stil med gamla länsfängelset i Karlstad (numera Clarion) och Långholmen i Stockholm.

Jag tycker att det är bra om såna här gamla kulturminnesmärken får finnas kvar och hoppas att planerna på ett hotell inte går i stöpet. Tyvärr verkar det inte vara någon som helst aktivitet där för tillfället


 På andra sidan vattnet ligger också en annan stor och pampig byggnad med tillhörande park, före detta Gådeå sjukhus som uppfördes som mentalsjukhus under 1860-talet. Byggnaden hade ursprungligen mycket vackra flygelbyggnader, men dessa revs under 2000-talet i samband med att vårdverksamheten flyttades därifrån. Idag är det SIDA som huserar i byggnaden och den vackra parken är ett underbart strövområde där jag själv ofta promenerar :-).


Härnösand centrala delar ligger ju på en ö så det finns flera broar som förbinder ön med fastlandet. I kanalen finns det änder året om, när sonen var liten gick vi ofta hit för att mata dem!


 Här är jag på väg tillbaka och i förgrunden ser man den gamla delen av stan, Östanbäcken, där många av husen är så gamla som från 1700-talet. I bakgrunden tronar Domkyrkan, som jag redan har visat bilder av ett flertal gånger ;-).


 Det är så mysigt att promenera genom Östanbäcken och det är helt fantastiskt att husen fortfarande står kvar efter flera hundra år!

Igår sken solen hela dagen och först var vi på utställning med Riva. Vi ställde inte ut henne den här gången utan var där bara för att miljöträna henne, samt för att titta på en annan av valparna som ställdes ut. Riva tyckte det var roligt att få busa med brorsan och att titta på alla hundar i olika storlekar och former! När vi kom hem igen tog jag ut alla tre småpluttarna på en långpromenad i solskenet och sedan somnade vi så gott under hockeyfinalen ;-).

Ha en fin start på veckan!

Många kramar
Bitte

4 kommentarer:

House and Garden by Bia sa...

Vilken nostalgi för mej ;))....så fina bilder du har tagit...och Östanbäcken visst är det fint där ;)...jag flyttade från H-sand till Göteborg....sen tillbaka till H-sand på 80-talet...sen till S-svall, där jag fortfarande bor....mina föräldrar bor kvar i H-sand...på Sockenvägen...där jag är uppvuxen ;))...hoppas vi ses mer på bloggen;))
Kram bia

Hajan sa...

Härnösand är mycket vacker, och du kan konsten att berätta om det gamla.
Ibland bliver det bara prat på dessa Kommungubbar, så är det bar.

tack för vi fick se

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Sista bilden väntar man på att Pippi ska komma skuttande och sjunga någon av sina visor, du bor i en fin stad! Att det finns så många gamla hus kvar är ett plus, det blir charmigare.
Kramar
AnnaMaria

Hanna sa...

fina natur bilder
Ha en bra kväll
Hanna