måndag 30 december 2013

Fröken Frimans krig

 Foto: www.aftonbladet.se

 Häromkvällen sändes första avsnittet av Fröken Frimans krig, en miniserie i tre delar som är inspirerad av en sann historia. Serien utspelar sig under tidigt 1900-tal, och ni som liksom jag tycker om sekelskifte, jugend och ewardianska spetsklänningar kommer att få ert lystmäte :-). Missa inte Lottie Frimans klänningar! Det är såna man endast brukar se i engelska kostymdramer som utspelar sig under den edwardianska eran.

 Serien börjar med att Dagmar Friman reser hem från London, där hon varit involverad i suffragettrörelsen (den engelska rösträttsrörelsen). Hon reser hem i förvissning om att hon kommer att få ärva sin nyss avlidne far, pengarna ska hon använda till fortsatt kamp för kvinnlig rösträtt. Den här kampen ses inte med blida ögon av hennes bror som mer eller mindre gått bakom ryggen på henne när det gäller arvet. Det visar sig att fadern utformat testamentet på ett sätt som gör Dagmar arvlös, brodern (som är advokat och visste att det skulle bli så) ärver allt.

Foto: www.hd.se

 Dagmar finner nya vänner och bundsförvanter, bland annat kommer hon sin svägerska Lottie väldigt nära. Dagmar blir en dag uppmärksammad på det matfusk och snusk som förekommer i Stockholm och engagerar sig i frågan. Handlarna preparerar och säljer helt ogenerat gammal och otjänlig mat, vilket leder till att människor blir svårt sjuka. Allra värst drabbas de riktigt fattiga, som är tvungna att köpa det allra billigaste.

Dagmar och hennes väninnor startar ett kvinnokooperativ och även en mataffär som de ger namnet Svenska Hem. Endast kvinnor får köpa andelar och affärsidén är att sälja bra och hälsosam mat till humana priser. Det är också endast kvinnor som får handla i affären :-).

 Foto: www.svt.se

 Serien är som sagt baserad på en sann händelse från 1905. "I smutsen på Hötorget såldes ruttnande höns som haft difteri eller kolera. Kogubben kom med sin vagn och skopade upp mjölk från kor som smittats av tuberkulos. I butikerna var mjölet utblandat med gips och sockret med krita. Barnen dog av diarréer och lungsot" (svt.se).

I protest mot det här samlade lärarinnan Anna Whitlock ihop en grupp vänner och bekanta och fick dem att satsa sina hushållspengar i ett kooperativ. Bara kvinnor fick köpa andelar och handla i affären, precis som i serien :-).  Butiken skulle vara ljus med turkosblå detaljer och maten skulle vara av mycket bra kvalitet. 

Handlarna i Stockholm (som förstås alla var män) startade en bojkott och hotade alla som levererade varor till kvinnornas butik Svenska Hem vid Stureplan. Butiken blev ändå succé och rörelsen utökades snart till fem butiker med en ständig tillströmning av kunder. Kända kvinnor som Selma Lagerlöf, Elin Wägner, Harriet Bosse och Ellen Key var medlemmar i det här kvinnokooperativet!
 Källa: svt.se

Foto: www.hd.se

När jag såg det första avsnittet njöt jag av det vackra fotot och alla underbara vyer över Stockholm som kanske är en av världens vackraste städer. Det var också med förtjusning som jag tittade in i Lottie Frimans sekelskifteskök, där fanns alla tidstypiska vardagsföremål som jag bara älskar :-). Serien är trots en allvarlig underton väldigt lättsam, vilket jag tror gör att man lättare kan ta till sig det hela. Sissela Kyle gör huvudrollen som Dagmar Friman och det finns fler kända namn som gör ledande roller.

Fröken Frimans krig känns aktuell än idag, det finns fortfarande länder i vår värld där kvinnor kämpar för rösträtt och oberoende. För att inte tala om det matfusk som pågår hos livsmedelsjättarna! I serien har kvinnorna varken rösträtt eller egna pengar och männen är mer eller mindre deras förmyndare. Det är tur att det har funnits och fortfarande finns människor som engagerar sig och kämpar mot orättvisor. Kvinnor runt om i vår värld fängslas, torteras och dödas dagligen för sin kamp för jämställdhet och mänskliga rättigheter. Glöm dem inte! Det är tack vare såna som dem som du och jag får rösta idag :-).

Andra avsnittet går på ettan klockan 21.00 ikväll, missa det inte!

Många kramar
Bitte

5 kommentarer:

Hanna sa...

Så bra den är, missar inte ett avsnitt.
Gott nytt år!
Önskar jag dig
Kram
Hanna

Lena sa...

Jag missar inte ! Jag såg också första avsnittet. Vilken miljö. Helt i min smak.
Gott Nytt År.
/Lena

Hajan sa...

Nej då lilla gumman här missas inget må du tro. Du har gjort en perfekt redogörelse av det hela.
Jag njuter hela tiden när jag ser
ett sådant bra exemplar, av just den tiden.
Så fina bilder du har med.

Chokladvillan 1910 sa...

Gott Nytt År på dig Bitte !!!!
Serien är underbar eller hur ! ;)
Må så gott & ha ett härligt 2014 !
Kramar
Anki

Bitte sa...

Tack för hälsningen Lena! Önskar dig ett riktigt Gott Nytt 2014! :-)

Varma nyårskramar
Bitte