söndag 13 oktober 2013

Indiansommar


 Världen är orange och det är indiansommar. Igår upplevde jag en av de varmaste oktoberdagarna i mannaminne, sent på kvällen visade termometern +15 grader! I solen fick allt ett gyllene skimmer, löven lyste guldgula både i träden och på marken.

Egentligen skulle jag fota julsortimentet igår, men jag ville bara ut...

  

 Först gick vi förbi domkyrkan som nu ståtar i höstskrud...


 ...sedan gick vi förbi vår vackra stadspark.


 Vi fortsatte ner till Södra sundet och tittade på ankorna en stund.


 Vi strosade förbi badhuset som blickar med sina enorma panoramaögon ut över Södra sundet och alldeles bredvid badhuset ligger minigolfbanan. I bakgrunden tronar Domkyrkan och här ser man också lite av den äldre bebyggelsen.
 

 Vattnet var så blankt och klart och de guldgula löven så vackra mot det blå.


 När vi gick där längs vattnet kom jag att tänka på ett köp jag avstod från för mer än tjugo år sedan. Jag var då i Michigan i norra USA och träffade många "Native Americans", alltså vilka vi kallar indianer. De mötena gjorde starkt intryck på mig och jag köpte en del smycken och lite hantverk som jag fortfarande har kvar. Ett köp som aldrig blev av, vilket jag fortfarande ångrar, var ett par mockasiner, gjorda av det allra finaste, mjukaste skinn. De kostade dock 800 svenska kronor, vilket var mycket pengar för 20 år sedan. Dessutom var reskassan rätt skral, så det blev tyvärr inga mockasiner.

Men jag har aldrig glömt de där mockasinerna och jag funderade på hur det skulle ha varit att promenera runt i dem i hösten? Tänk att gå på så lätta fötter!


 Vi fortsatte och gick över en av de många små broar som leder in till stan, Härnösand ligger ju på en ö. Vänder man sig åt ena hållet ser man Domkyrkan...

 ... åt andra hållet ser man ut över Södra sundet.


 Vi fortsatte promenera längs kanalen och det hus ni skymtar i vattnet är ett av de mest spännande husen i Härnösand. Mer om det en annan gång!


 Ännu en bro.

 Vattnet i kanalen var spegelblankt, ser ni träden som avspeglas i vattnet! Annars brukar vattnet vara rätt grumligt här, men igår var världen helt fantastisk.

 Vi gick genom stan och nästan hemma igen passerade vi St Petri Logen, även den i höstskrud. Det är samma byggnad som den i min förra header, det fotot tog jag för bara drygt en vecka sedan och då var fortfarande världen grön och frodig. Nu har världen ändrat färg.


 Den här dagen kommer jag att bära med mig i mörkrets tid, när det går många långa dagar utan att solen orkar titta fram. Tänk att vi också får indiansommar efter den långa och fantastiska sommar vi haft! Julen känns då långt borta.

Ha en underbar söndag!

Många kramar
Bitte

6 kommentarer:

Hajan sa...

Tack snälla Du, satt mig precis vid datorn. Det blev lite tyst här
efter ett besök, då tager jag till datorn. Vilka underbara bilder från Din stad. I Härnösand har jag
aldrig varit. Så fina foton man vet
inte om bilderna är upp och ner.
Så fina speglingar i vattnet. Kyrkan uppe på höjden ser ut som Dom ifån Ryssland , liknar ett kloster jag besökt en gång.
Tack för Du muntrade upp mig ett litet tag.
kram från Hajan

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Ja vilka färger, den här hösten kommer vi minnas länge. Kommer ihåg en händelse när jag läser om mockasinerna som inte blev dina, och hur man kan ångra sig. Två amerikanare paddlade förbi vår ö en sommar, dom saktade in och hälsade. I mitthålet satt deras hund, men det var kanoten jag såg mest. Har aldrig sett något liknande, det var något indianskt över den. Jag som brukar finna mig snabbt stod bara och glodde, skulle ju ha bett och få ta ett foto. Men bilden finns lagrad i hjärnan, en sån sak man aldrig glömmer.
Kramar
AnnaMaria

Mamma C sa...

Vilken härlig höstpromenad vi fick följa med på.
Kram Mamma C

Huset bakom lindarna sa...

Vilka underbara bilder du visar, speglingarna av träden i vattnet är helt underbara. Visst kommer vi att minnas dessa underbara dagar när snön yr runt knutarna. Förstår att du hade velat ha de där mockasinerna, men så är det. Kram/Finas mammis

Vitt hus med svarta knutar sa...

Dina bilder är fantastisk vackra, tänk vad naturen själv kan färglägga...och färgerna tillsammans med den blå himlen...ja vad ska man säga, man blir stum...
Kram,
Regina

millandante sa...

Ljuvliga bilder!! Och vilket väder det var igår... helt underbart!

Kram kram
Milla