tisdag 10 september 2013

Tullgarns slott


 I lördags åkte vi söderut och på eftermiddagen kom vi fram till dagens första mål: Tullgarns slott. Eftersom det var ett sagolikt vackert väder tyckte jag först att det kändes lite tråkigt att sitta i en bil under en stor del av dagen, men när vi kom fram till Tullgarn kände jag att det var värt det. Vi tillbringade resten av eftermiddagen och halva kvällen i den enorma park som omgärdar slottet och utflykten blev ett vackert sensommarminne för livet.


 Hundarna njöt i fulla drag av kvällssolen och inte blev det sämre när de snabbt upptäckte att harar hade skuttat runt i hela parken. Mollie och Noomi såg ut som att de hamnat i paradiset och jag kände det lite så jag också :-).

Följ med på en kvällspromenad runt slottet!


 Det vackra slottet uppfördes under 1600-talet, då i pampig vasarenässansstil med tinnar och torn. Sitt nuvarande nyklassicistiska utseende fick det under 1720-talet och slottet användes då främst som jaktslott. Under slutet av 1700-talet disponerades slottet av Gustav III:s yngste bror, hertig Fredrik Adolf. Slottets tak och fasader blev färdigrenoverade 2012 efter tre års arbete. All cementputs har bytts ut mot kalkputs, vilket ger murarna dess vackra lyster. Alla fönster är målade med linoljefärg, man har alltså skalat av senare års täckande färglager och bytt ut dessa mot färger och material som andas. Längst upp på fasaden sitter alliansvapnet, gjort av gjutjärn och ekträ. Nu har det också fått ny färg och klätts med äkta guld!


 Stora lejon vaktar ingången...


 ... och i alla rabatter samt planteringar i parken växer fuchsia. Den blomman får mig att tänka på mormor :-).

 På baksidan av slottet kan man lägga till med en mindre båt.


 Vi gick uppför trapporna för att komma till innergården, därifrån hade man en fin utsikt över havsviken.

 Sedan fortsatte vi mot det gamla badhuset som ligger på en udde. Bryggan blev totalförstörd i vintras då den kraftiga isen flyttade både bryggan och badhuset upp på land. Som tur var kunde badhuset räddas och projektering av ny brygga pågår. Lövteatern i den engelska parken...


 ... kavaljersflygeln och hela parken badade i kvällssolens sista strålar...


 ... och efter underbara timmar, var det dags att fortsätta färden mot Trosa. 

Trosa måste vara en av Sveriges vackraste och mest pittoreska städer, resten av kvällen strosade vi längs kanalen där och förtjusades av snickarglädje och prunkande sommarblommor. Vi sov över i Trosa, vilket innebar att vi också fick en timmes härlig morgonpromenad längs kanalen. Sedan fortsatte vi mot Vagnhärad för att hämta hem vår nya inneboende, Dexter, som är pappa till Mollies valpar. Han ska bo hos oss i höst, man kan säga att han ska vara på träningsläger hos H :-).

Det var väl inget alltför kärvänligt mottagande han fick av Mollie, men man kan ju förstå att hon är lite sur på honom efter att ha fått sköta vaknätter, uppfostran och allt annat med valparna på egen hand. Dexter gjorde några försiktiga inviter, men Mollie visade direkt att gammal kärlek kan allvarligt rosta sönder och att det då inte finns några känslor kvar från hennes sida i alla fall ;-).

Hoppas att ni har fått en bra start på veckan!

Många kramar
Bitte

4 kommentarer:

Hajan sa...

jag trodde det var Naomi som skulle paras. Jag är inget hemma
på sådant, men Mollie har ju nyss fått valpar.
Men som jag säger jag begriper
inte sådant.
lycka till med Träningslägret

kram

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Vilket fantastiskt ställe för en sensommarvandring, det känns när man går på så kallad klassisk mark. Din header blev jättefin. Kommer och bli tufft för Dexter, men kanske han blir kompis med Noomi. Gissar att han ska tränas upp på jakt, din man är bra på sånt. Och tack för fin kommentar, det kommer bli en extra rolig jul. Eller så hoppar det över till 2014.
Kramar
AnnaMaria

Hanna sa...

så fina bilder.
Ha en fin torsdags kväll.
Kram
Hanna

Mamma C sa...

Vilken vacker rundtur du bjöd oss på.
Ha en fin och skön söndag.
Kram Mamma C