måndag 8 juli 2013

Höga Kusten och Mannaminne

Foto: www.hogakusten.com

 I lördags kom syster yster med familj på besök och vi var ute i det underbara sommarvädret större delen av dagen. Min svåger köpte bland annat en smarrig lunch som vi avnjöt i trädgården.

Igår bestämde vi oss för att göra en utflykt uppåt Höga Kusten. Några mil norr om Härnösand tronar Högakustenbron, när den invigdes 1997 var den världens sjunde längsta hängbro,  idag ligger den på elfte plats. Under större delen av 90-talet jobbade jag åt ett företag som blev huvudleverantör till de företag som byggde bron, därför var jag under några år väldigt involverad i brobygget. En gång blev jag också bjuden att följa med på en promenad uppför "catwalken" som den kallades, alltså en promenad på de enorma vajrar som är spända mellan pylonerna. Jag var upp på den pylon som är närmast på bilden, det gick hyfsat bra att gå upp men när vi skulle gå ner igen.... MY GOODNESS, jag fick nästan svindel!
 Foto: commons.wikimedia.com

 Vårt första stopp blev vid den lilla ICA-affären som ligger mitt emot Nora kyrka, för jag skulle köpa några tuggben till hundarna. Det är ett mycket ungt par som driver affären och jag blir så glad varje gång jag är där och ser hur många kunder de har under sommaren. Man får bereda sig på att köa en bra stund för att få betala.... :-).

 Nästa stopp blev hos Keramik-Stina, ni minns kanske att jag var där ifjol också och skrev om det på bloggen? Ni hittar det inlägget HÄR

Bilden ovan är en vy över Häggvik och ni förstår säkert när ni ser bilden att det är en sann upplevelse att bila genom det här landskapet. Slingrande vägar går härs och tvärs genom höga berg och djupa dalar, jag älskar de blå bergen i fjärran och närheten till havet.

 www.facebook.com/mannaminne

Efter stoppet hos Keramik-Stina åkte vi till Mannaminne i Häggvik för att fika. Mannaminne måste upplevas på plats, bilder gör inte alls den lilla "staden" rättvisa!

Mannaminne är konstnären Anders Åberg och hans fru Barbro Åbergs livsverk, på platsen finns ett femtiotal byggnader. Några av dem är riktigt gamla, men de flesta är exakta kopior av byggnadsverk runt omkring i världen. En del av byggnaderna inhyser muséer, i en byggnad finns till exempel en mammut i naturlig storlek med päls och allt! Man vet aldrig vad man kommer att få se innanför dörren :-).

 Foto: Åke Westerlind, nara.allehanda.se

 Det första man ser när man kommer till entrén är den här Saab-tillverkade "Draken". Jag var bara tvungen att reta min svåger (som till vardags utvecklar JAS) och frågade om han tyckte att det var roligt att en av de första semesterdagarna bli påmind om jobbet. Han tyckte inte att det var särskilt roligt ;-).

 www.facebook.com/mannaminne

 Anders Åbergs senaste storverk är Hotell Sestola Gård, en kopia av en finsk stormansgård, hans egen släktgård som finns i Nyland, Finland. Hotellet är fullt av omfattande målningar, dekorationer och konstverk i trä, alla med någon koppling till Finland. Hotellet har 15 rum och inget är det andra likt! Bilden ovan är från entrén/receptionen och som ni ser är inredningen något utöver det vanliga :-).

Foto:www.husbilssallskapet.se

På området finns också mängder av gamla tågvagnar, spårvagnar, båtar och olika slags fordon :-).
 
 Foto:www.facebook.com/mannaminne

Konstnären har ett fantastiskt och fantasifullt formspråk och man behöver ett antal timmar för att hinna upptäcka och insupa alla spännande detaljer. 

 Foto:www.facebook.com/mannaminne

Med tre hundar och två små barn i släptåg bestämde vi oss för att ta de där timmarna en annan gång ;-). Av samma anledning hann jag heller inte ta upp kameran ur väskan på hela dagen för att ta egna bilder! 

Vi begav oss nästan på en gång till Värdshuset, där det både finns a' la Carte-meny och smarrigt fika. Vi var inte så hungriga i värmen, så det fick bli kaffe och skogsbärskaka med vaniljsås.

 www.facebook.com/mannaminne

Under hela sommaren kan man lyssna till blues och "gladjazz" på Mannaminne, i slutet av juli hålls den omskrivna New Orleans-festivalen här. Ni ser den kinesiska paviljongen i bakgrunden, till vänster om den går man till baksidan av värdshuset. Där finns en stor altan och en gräsmatta under altanen med bord och stolar. Oavsett var man sitter är utsikten hisnande.

Vi satte oss vid ett skuggigt bord på gräsmattan eftersom hundarna var med :-). De fick varsin tuggsko de kunde ligga och gnaga på en stund, men Mollie var mer intresserad av att titta på utsikten.

Ja, Mannaminne är helt klart värt ett besök och härifrån har man ett perfekt utgångsläge för fler utflykter i Höga Kusten där de små fiskelägena ligger som ett pärlband längs kusten.

I morgon reser jag söderut... ha en fin vecka så hörs vi snart igen! :-)

Många kramar
Bitte

3 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det var en hel del ni hann med, roligt med små utflykter. Och att ni klättrade upp i bropelaren var häftigt, upp går bra, men som du skrev, det är värre ner.
Ha det bra på din nästa resa
Kramar
AnnaMaria

Hajan sa...

Det var ingen dålig utflykt ni gjorde.
Jag tror att jag sett ett reportage på TV där ifrån.
Inte kan jag ha drömt det,
fint i alla fall.
kram från Hajan

G:a Affären sa...

Vilken härlig resa och kul att få följa med, ett nöje trots att jag är så höjdrädd! Men vilka vyer!
Och Mannaminne verkar vara en plats väl värd ett besök, och ha gott om tid.

Kramar
Cia