torsdag 4 april 2013

Stor dramatik och åtta små underverk


Tillbaka i verkligheten igen efter intensiva dygn och internetstrul! Precis som jag trodde så började det hela redan på måndagseftermiddagen, själva öppningsstadiet var jobbigt för Mollie och hon pep och jämrade sig hela eftermiddagen. Det var så hemskt att se hur ont hon hade! På kvällen lade jag Mollie bredvid mig ovanpå sängen och så låg vi sked hela natten medan jag strök henne över ryggen. Hon blev mycket lugnare av det och lyckades somna till några gånger också.

På morgonen fick hon så ont igen så hon kräktes plötsligt och helt oväntat över mitt täcke. Nåja, det är smällar man får ta :-).

Det dröjde ända till 16.15 innan första valpen föddes, det tog en liten stund men gick ändå rätt bra. En flicka... :-).


Det dröjde ytterligare två timmar tills den andra valpen var på väg och det började med ett "splash", ungefär som att man smällt en vattenballong. Vi var rädda att fosterblåsan hade gått sönder, för då är det inte bra att valpen ligger kvar för länge i mamman. Andra valpen kom såklart med baken först och det tog därför en stund för den att komma ut. Här ligger de två första valparna och äter för fullt :-).

Sedan var det som att allt stannade upp. Det gick nästan tre timmar innan Mollie började visa att hon hade värkar igen och när valpen kikade fram såg vi att det inte fanns någon fosterblåsa runt den. Det var alltså den som gick sönder, sedan trängde sig en annan valp före. Den här tredje valpen kom ut med huvudet, men sedan var det som att den fastnade. H stack in fingret i munnen på den och då började den att suga, men den blev snabbt svagare och svagare. Efter en stund märkte vi hur allt liv sakta men säkert försvann ur valpen, den slutade suga om vi stack in fingret i munnen på den, valpen blev blåröd i ansiktet och tungan hängde ur mungipan på den. Vilken panik!

H gjorde en heroisk insats, samtidigt som han höll valpens lilla huvud med en hand för att det inte skulle åka in igen, lirkade han ut frambenen, ett i taget. Efter det drog han försiktigt i valpen, man ska helst inte dra hur som helst, men vad har man för alternativ i ett sånt läge? På något konstigt sätt fick vi ut valpen så pass långt så att det gick att klippa av navelsträngen, det visade sig att navelsträngen var så kort så att det var den valpen satt fast i. Det var därför det inte hjälpte hur mycket Mollie än krystade. Valpen var livlös men H slungade den försiktigt och torkade den lite hårdhänt tills den började röra sig. Vilken lycka! :-)


Efter det fick valpen komma till Mollie och hon fick pyssla om den och tvätta den ordentligt. Vi lät också valpen äta en bra stund i lugn och ro utan trängsel från de andra. Det blev sån dramatik kring den tredje valpens födsel och H var mer eller mindre tvungen att krypa ner i valplådan för att få ut den, därför virade vi in de två första i en varm handduk och flyttade dem sedan till ett tjockt täcke så att jag också kunde assistera. De verkade tycka att det var varmt och mysigt, för de sov så sött :-).

Alla valparna kommer att få namn som börjar på R, den tredje valpen som nästan dog ska få heta Rocky. Ni minns väl Rocky-filmerna från 80-talet? Precis som i filmerna var vår lilla Rocky helt uträknad, men mot alla odds reste han sig till slut och visade vilken fighter han är :-).

Jag var så skärrad efter valp nummer tre så jag tog en kort promenad med Noomi. När jag kom in igen hade valp nummer fyra fötts helt utan problem :-).
 

Med resterande valpar gjorde vi på samma sätt som med Rocky, varje gång det var dags för en ny valp att se dagens ljus, lyfte vi ur de andra och lade dem i handduken/täcket. Där snusade de så sött i en beaglehög :-). De två sista valparna var lite mindre än de andra, speciellt den allra sista, så den fick lite extra egentid med Mollie där den kunde äta i lugn och ro.

Sedan lade vi tillbaka alla valparna i valplådan och där fortsatte de att sova och snusa i en hög :-). Alla hade fått äta sig mätta, blivit ompysslade och noggrant tvättade av mamma och pussade av husse och matte. Mollie föste ihop alla valparna mellan sina framben och lade sedan sitt huvud försiktigt över dem. Hon gav till en djup suck och sedan somnade hon bredvid dem. Duktiga Mollie, hon var så lugn och oberörd under valpningen och så fin mot valparna efteråt!

Vi blev båda förvånade över hur stora valparna var, nu förstår jag varför Mollie var så enorm! Valparnas sammanlagda födelsevikt var närmare tre kilo, det var alltså utan moderkakor och annat. Det är ju vad en människobäbis väger, men Mollie väger själv bara 12 kilo så i förhållande till sin egen vikt var det mycket!


Stackars lill-Noomi blev bortföst och undanskuffad hela kvällen. När det var dags för en ny valp att födas stängde vi ut henne från sovrummet, för hon var lite för intresserad och jag orkade inte ha henne hängande över axeln, halvvägs ner i valplådan ;-). Mollie var alldeles för trött och fokuserad för att orka bry sig så mycket över Noomi, men dagen efter däremot, då fick Noomi onda ögat bara hon visade sig i dörröppningen ;-).

Noomi fick vara barnmorskeassistent och hjälpa husse att väga varje ny valp som föddes :-). Åh, vad hon tyckte att de var söta! Hon pep och var alldeles till sig, men fick bara nosa på dem försiktigt för att inte Mollie skulle bli orolig. Det var säkert en jobbig kväll för Noomi med alla starka lukter av blod, efterbörd och valpar, vi var säkert inte heller som vi brukar. 

Frampå morgonsidan när alla valparna och Mollie hade somnat (den sista valpen föddes 02.00), gjorde jag kaffe och satt sedan med en hoprullad liten Noomi i knät medan jag stirrade på TV:n utan att fatta någonting. Jag ville inte att Noomi skulle känna sig utanför, så jag sov med henne i min famn hela natten. Även fast familjen nu har utökats med sex babyflickor och två babypojkar, kommer Noomi alltid att vara min lilla bäbis :-).

Det blev nog världens längsta inlägg, det får bli fler bilder men kanske lite mindre text nästa gång ;-).

Många kramar från en trött men glad
Bitte

21 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis och vad duktiga ni har varit allihopa! Vilka små underbara underverk som snusar :-) Mollie med! ;)

Hälsningar Susanne

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Grattis grattis, så skönt att allt gått bra. Men vilken pärs för både Mollie och er. Tog allt till lipen lite när jag läste din text, otroligt så mycket Mollie klarade av och att ni fick liv i valpen. Det blev ett lyckligt slut på den dagen/natten.
Massa kramar och pussar
AnnaMaria

Anonym sa...

Vilken duktig Molly! Och vilka fantastiskt fina små!
Grattis!!

Curry och hans matte

Lena sa...

Jisses vilken pärs. Tur allt slutade lyckligt :)
Grattis till småttingarna.

Här är gudagott att vara! sa...

STORA grattiskramen till er alla !!
-Vilken, och vilken dramatik och vilken glädje !! - Och lille Rocky som var nästan uträknad ♥ Tur det fanns en rådig "valpmorska" som trädde in som hjälte !
Vilken storfamilj ni har blivit nu !!
-Ska bli spännande att följa små valparna under kommande veckor.
-Här har det också blivit tillökning..Om jag fattat rätt så blev det samma dag som ni fick
valpar..Den 2 april !-Då föddes nämligen vårt andra barnbarn, lilla Lova ♥
Så här har du också en glad och lycklig Anneli !

Livet ... på Øvre Holt ! sa...

Ojj så moro og så flotte de er ! God klem til dere.

Anna Svensson sa...

Grattis till underbara små liv! Så fantastiskt att få vara med om. Ska ni behålla någon själva?

Anonym sa...

Grattis till valparna B! Molly gjorde det verkligen bra! Hälsa till Noomi och Molly från Annelie :-)

Med en doft av lavendel sa...

Grattis till dom så söta valparna, vad duktiga ni var som hjälpte Molly när hon hade det jobbigt.
kram Annika

Chokladvillan 1910 sa...

Vad härligt att få vara med på ett hörn ;) Grattis ! De ska bli kul att följa. Jag hade nog svimmat...
Vilken pärs ! Skönt att allt gick bra & att alla mår bra.
Må så gott & ha en härlig helg med de små liven !
Kram Anki

Bitte sa...

Tack snälla Susanne! De snusar fortfarande lika sött :-).

Bitte sa...

Tack för grattishälsningen till både Curry och matte! :-)

STENLYCKA sa...

Stort Grattis!
Vad söta de är med sina små rosa fötter!!
Här kommer en stor kram och en önskan till dig, Mollie och alla valparna om en skön helg!
Raina

Bitte sa...

Tack Lena för grattishälsningen! :-) Det känns så skönt att allt slutade väl.

Bitte sa...

Hej Annelie!

Tack för grattishälsningen! Jag ska krama Mollie och Noomi från dig :-). Kanske kan vi försöka ses framöver?

idémakeriet sa...

O vad härligt att allt gick bra till slut.
Kan tänka mig att det var jätte jobbig för Mollie och för er såklart.
Ni har varit jätte duktiga allihopa och nu kan ni stolta pusta ut med de små underbara liv.
Pussa Mollie och Noomi från mig.
Kram Gerda

Mamma C sa...

Vilken historia det är helt fantastiskt. Grattis till alla små valpar.
Kram Mamma C

Helena sa...

Åh!! Grattis till er alla. Vad kul! Gissar att det kommer att vara full fart hos er en tid framöver. Kram

Hajan sa...

Tack älskade lilla gumman för denna underbra berättelse om Mollie
så jobbig förlossning . Så fina ni är med era djur,tack för det. Denna
berättelse kommer jag att läsa om igen, men jag hoppas jag gråter mindre då. Så fint att Noomi fick vara med. Ja nu har ni mycket jobb framför Er. GRATTIS till de nya familje-medlemmarna.

Tack för vi fick vara med
kram från Hajan
kram

::fina:: sa...

Åh vilken härlig historia, nu har jag läst både den och den om Mollie, det lilla yrvädret. Vad underbart att allt gick så bra och att lille Rocky klarade sig efter fint mänskligt ingripande! Du skriver så fint och målande om de små vovvarna att man blir alldeles varm inombords. Du har en fin blogg som jag genast måste kika vidare på!

Anonym sa...

I didn't have any apprehensions about introducing mass effect turian at the time this game was made ensured that every gross idea that was thought up by the sickos at id could be implemented. Ad revenue by 7 percent in the quarter, and expected about the same results for the mass effect turian first time in 16 months. Just Dance2 is simply the best Prince of Persia series, etc. Mock The Week star Dara O'Briain has said
he believes mass effect turian are on their way.

Also visit my webpage :: http://www.blogymate.com/