torsdag 13 december 2012

Hon kommer med ljus i sin krona...


I morse vaknade jag så förväntansfull, jag skulle nämligen se årets luciatåg på Sambiblioteket och strax före åtta gav jag mig ut i den mörka morgonen. Himlen var alldeles svart men när jag närmade mig de större vägarna och genomfartslederna i stan, möttes jag av ljuset från hundratals marschaller som brann i långa rader. Trots en del trafik den tiden på morgonen, var allt så lugnt och stilla och mycket vackert. Vilken underbar start på dagen!

Inne i Sambiblioteket släcktes alla lampor och efter bara en liten stund skred luciatåget sakta nerför bibliotekets många trappor. Vi bjöds på fantastisk skönsång, det var nästan som att lyssna till en änglakör :-). Det var Kapellsbergs Musikskolas elever som lussade och då det här är en högre musikutbildning, förstår ni att sången också var något alldeles extra.


 Luciadagen gör mig alltid så nostalgisk, den får mig att minnas åren på gymnasiet då jag gick musiklinjen (nuvarande estetiska programmet). Lucia var kanske den mest hektiska dagen på hela året och innan den dagen hade vi övat i flera månader på luciasångerna. Den 12/12 var och är det fortfarande sedvanlig kröning av årets ljusdrottning i Domkyrkan och där sjöng vi också. Hela luciadagen åkte vi sedan runt och lussade på olika ställen, från tidig morgon till sen kväll. Trots att det var hektiskt, kände jag ändå en sån stor glädje över att ha glatt så många äldre människor under en dag :-).

Sista året på gymnasiet var jag lucia och jag lärde mig då att inte gå för fort när man har levande ljus i en krona på huvudet... ;-).


När jag kom ut från Sambiblioteket hade det börjat ljusna en aning och marschallerna brann fortfarande så vackert i den vita snön. Det har snöat i princip varje dag den senaste veckan och det har kommit såpass mycket snö så man har inte hunnit med att skotta alla trottoarer än!


Inne på Sankt Petri Logen var det full fart i köket fast klockan inte var så mycket. Jag antar att de har fullt upp med julluncher nu, veckorna före jul är en otroligt hektisk period för många och därför var det så skönt att få landa en stund, pausa, och bara låta alla sinnen njuta av tända ljus och skönsång.

"Hon kommer med hälsning om julefrid, hon kommer med ljus i sin krona...".

Varma kramar
Bitte

Inga kommentarer: