söndag 7 oktober 2012

Sommarminnen - Merlo slott


Jag satt precis och letade efter en speciell bild i datorn och upptäckte då att det finns en hel del foton från våra sommarutflykter som jag inte visat än :-). Den enda "längre" utflykt vi gjorde i sommar var till Dalarna, men det regnade så kraftigt under hela helgen så jag tog i princip inga bilder när vi var där. Däremot gjorde vi några kortare dagsutflykter, bland annat till Merlo Slott, Salsåkers herrgård och Västanå, och då var vädret bättre! Idag tänkte jag visa några bilder från Merlo Slott :-).


Merlo slott ligger mitt emellan Härnösand och Sundsvall och vi kom dit en vacker augustikväll, precis när solen började gå ner. Luften var varm och doften av hundratals pioner i full blom mötte oss när vi började gå på den smala grusväg som leder fram till slottet. Den engelska parken kring slottet var välskött och i alla rabatter prunkade stora och tunga blekrosa pioner.


Merlo slott, eller Villa Merlo som det också kallas, uppfördes 1883-1885 av Fredrik Bünsow, som var en av Sveriges mest framträdande sågverkspatroner. Slottet byggdes som sommarbostad åt Bünsow och användes också till det fram till hans död 1897. Det var inte många år han fick njuta av sin vackra skapelse! De följande 50 åren var slottet permanentbostad för olika bolagschefer inom Skönviks AB och SCA, men 1951 beslutades att slottet gjort sitt som privatbostad och i stället flyttade SCA hit sitt gigantiska arkiv.


Villans fasader är uppförda med gult fasadtegel som importerades från Flensburg. Den är en blandning i olika stilar, men det är kanske främst tysk renässans som inspirerat. Arkitekturen betonas av flertalet tornutsprång och uppskjutande gavelpartier, vilket för tankarna till norra Europas slott och borgar.


Huset har tre våningar och 18 rum, på andra våningen finns en sal med 7,5 meter takhöjd som ska påminna om en medeltida riddarsal. Den skulle jag gärna vilja se! :-) Inredningen har paneler, dörrar och takinlägg gjorda i ek, vilket vi bland annat såg när vi tjuvkikade in genom ett av de många fönstren... :-).Den stora parken i engelsk stil anlades i samband med att slottet byggdes. Parken har slingrande grusgångar och flera dammar där det ursprungligen bland annat växte kallor och prydnadsgräs. Där fanns enligt uppgift också ursprungligen en konstgjord ö, utsmyckad med stora snäckor från tropiska vatten. Idag finns det fortfarande inslag av exotiska träd och buskar, men en konstgjord ö kunde vi inte hitta :-). Däremot blev jag så förtjust i statyn i den lilla dammen framför slottet, det var så synd att solen gick ner så hela framsidan av slottet föll i skugga.


Det var lite motvilligt som vi sakta började gå tillbaka, men augustikvällen vid Merlo slott blev ett vackert sommarminne att ta fram nu när höstens regn och mörker är över oss och vägrar att släppa taget.

Önskar alla en skön söndag och SOL! :-)

Många kramar
Bitte

5 kommentarer:

Bea sa...

Hej!
Vilken fin plats ni besökt i sommarsolen och grönskans sköna tidevarv. Väldigt vacker byggnad och fantastisk trädgård/park.

Tyvärr är det gröna ett minne blott nu efter grå-vädret och det myckna regnet som aldrig verkar upphöra.

Vi får hoppas på några soliga höstdagar!

Kram /BeaETT RÖTT MONOGRAM sa...

Första bilden tänkte jag, har vi varit på samma ställe. Men det var det ju inte, men pyttelite lika. Det är en speciell stämning i och runt såna fina byggnader, jättefina bilder du tagit.
Kramar
AnnaMaria
Ps, fudgen är slut, den var supergod, tack.

Familjen Zaar sa...

Vilket underbart ställe ! Vilket hus ! Vilken trädgård ! :)
Tack för visningen ;)
Ha en härlig söndag !
Kram Anki

Hanna sa...

Ha en fin avslutning på helgen och en bra start på nya veckan.
kram
Hanna

Ninja sa...

Har aldrig hört talas om denna plats men stannar nog till om jag har vägarna förbi..