lördag 8 september 2012

En promenad i mina kvarter


Idag sken det upp så i förmiddags gav jag och hundarna oss ut på en liten promenad runt kvarteret. Jag tänkte att det är bäst att passa på att ge sig ut mellan skurarna, vädret är minst sagt omväxlande! Först gick vi förbi vackra Landgrenskolan, det är den högstadieskola som ligger på själva ön. Där gick jag en gång för länge sen och sonen gick också på den skolan. 

På Landgrenskolans tak finns ett av stadens många vackra torn och de stora välvda fönstren som skymtar nedanför är fönstren till aulan. Där har man skrivit ett och annat prov ;-). Skolan uppfördes som Högre Allmänt Läroverk 1882 och har fått sitt namn efter biskopen i Härnösands stift mellan 1810 och 1888, Lars Landgren.


Härnösands centrum ligger som sagt på en större ö och man behöver inte gå långt för att skymta havet. Under ljumma sommarkvällar kan man plötsligt översköljas av den salta doften av hav och tång och måsarnas skri ljuder i kvällen. Havet är på något sätt aldrig långt borta, även fast man inte alltid ser det. 

På bilden ovan har jag använt zoom, så vi är inte riktigt så nära som vi ser ut att vara. Vi gick aldrig ner till vattnet utan höll oss i kvarteret. På 80-talet fanns en grekisk restaurang i Nätterqvistska stenhuset på bilden ovan och jag jobbade extra där när jag gick på gymnasiet under ett år eller två :-). Huset uppfördes 1904 i tidstypisk jugendstil för handelsfirman F & E Nätterqvist som bland annat saluförde skeppsförnödenheter.


Igår kväll när vi var ute och spatserade upptäckte jag att det här underbara, men otroligt vanskötta huset såg helt tomt ut. Jag tycker inte att det var så längesen jag gick förbi och då bodde någon där! Jag gick genast "igång" i tankarna och tänkte att jag gärna kan förbarma mig över det stackars huset ;-). Därför gick vi förbi idag igen och huset var verkligen tomt, MEN, på baksidan var man i full gång med att bygga ett stort burspråk/utbyggnad av något slag, så någon har förmodligen redan köpt det...


Det här är ett av många stora vackra trähus i staden och det har varit hyreshus de senaste decennierna, ja, så länge jag kan minnas. Till vänster om det låg tidigare ett helt underbart "träslott", som tyvärr brann ner i slutet av 80-talet. Trots att jag bara var tonåring då, minns jag att jag tyckte det var så hemskt att det där vackra huset aldrig mer skulle finnas!

Är inte huset vackert? Jag ska ta närbilder på det någon dag, staketet har så många vackra detaljer också. Huset uppfördes 1878 och var under de första åren dövstumskola, men därefter och fram till 1933 inrymdes Härnösands småskoleseminarium här. Härnösand är ju en gammal skolstad som ni kanske märker ;-).


Betaniakyrkan (i folkmun Missionskyrkan) ligger bara ett stenkast från mig, den uppfördes i slutet av 1800-talet men fick sin nuvarande form i samband med en ombyggnation 1928. Jag har spelat där några gånger så jag vet minsann hur ljust och vackert det är i själva kyrksalen. De höga och smala kyrkfönstren ger ett fantastiskt ljusinsläpp! Den här kyrkan, tro det eller ej, var till salu för bara några månader sedan och om jag har förstått det rätt så var det en privatperson som köpte den. Det renoveras för fullt där nu och personen som köpte den kommer med all säkerhet att få stans häftigaste (och största) villa!


Så var vi tillbaka hemma på vår gata igen och äppelträden dignar verkligen av äpplen i år. Däremot tycker jag att många av äpplena inte ser helt OK ut och jag tror att det beror på att det har regnat så otroligt mycket under året. Redan i våras regnade de söta äppelblommorna bort ganska snabbt och löven såg inte alls friska ut. Hoppas att de flesta av äpplena är bra i alla fall, flera av dem är redo att plockas nu :-).


Som ni kanske vet lever vi lantliv mitt i stan, här i trädgården går våra små kor och betar ;-). Mmm, så gott det är med gräs, för att inte tala om nedfallna äpplen. Och rödvinbärsblad! :-)

Gräset behöver klippas, men det är svårt när det regnar hela tiden. Och det har hastigt och lustigt blivit bestämt att jag ska åka på kurs på måndag, så jag hoppas att H hinner komma hem från älgjakten innan jag åker! ;-)

Ha en fin fortsättning på helgen!

Många soliga kramar
Bitte

4 kommentarer:

Hanna sa...

Så vackra byggnader.
Kram
Hanna

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det var den sötaste lilla ko jag någonsin sett, härligt och ha trädgård som ni. Härnösand verkar vara en mycket fin stad, skolan låg i ett underbart hus. Och klippa gräs är svårt i dessa blöt-tider, men jösses vad det växer.
Ha det gott
Varm kram
AnnaMaria

Fröken Tindra sa...

Vad många fina gamla hus ni måste ha i er stad! Tack för att du visade.
En söt "ko" har ni också! Våra äpplen ser också dåliga ut. Många, men dåliga. Synd!
Kram!

Familjen Zaar sa...

Vilka vackra fönster ! Åhhhh ;)
Nä, några äpplen lär det inte bli ser hemska ut ! :((
Ha en härlig vecka & må så gott !
Kram Anki