torsdag 12 juli 2012

Ny leverantör i butiken


Hoppas att ni har det bra i regnet! Dagarna och veckorna rullar på ändå, trots regn och rusk, och jag upptäckte att det var ett tag sedan jag skrev ett inlägg. Det är så mycket man vill göra under sommaren så bloggandet blir lidande :-).

I helgen reste vi runt i Dalarna och bara hade det mysigt, besökte några fina antikaffärer och mängder av loppisar :-). Lite smått och gott fick följa med hem, jag ska berätta lite mer om vår road-trip någon dag och visa er vad jag hittade.

Jag berättade ju om min nya leverantör i förra inlägget och här kommer ett smakprov! :-)


Jag träffade A för en tid sedan, egentligen har jag känt till hennes vackra handvävda mattor i flera år. En av dem pryder just nu mitt köksgolv :-). A bor i Stockholmsområdet men har rötterna i vårt vackra och vilda Ångermanland. Hon behärskar verkligen vävandets ädla konst, så det var en ren fröjd att fota mattorna bland blommor och blad.

A kallar inte sina mattor för "trasmattor" utan för "handvävda bomullsmattor". Hon menar att längre tillbaks vävde man ju faktiskt mattor av trasor, man tog det man hade till hands och oftast var det trasiga kläder som inte gick att använda längre. A väver sina mattor av äldre/antika bomullslakan som hon först färgar i olika nyanser efter kundens önskemål och eftersom hon inte använder sig av trasor eller lump, vill hon inte heller kalla mattorna för trasmattor :-).


Jag fann genast min favorit bland de mattor hon hade hemma, men jag blev också så förtjust i dem med svart varp, den färgglada på bilden ovan skulle vara så fin i ett barnrum! :-) I skrivande stund vet jag inte vilka av mattorna som är sålda och inte, det kommer jag att få veta inom kort.

A har bland annat sålt mattor till Hemslöjden i Stockholm, det är inte dåligt! Då förstår ni att det är riktigt fin kvalitet på dem :-). Jag kan intyga att de håller form och fason efter tvätt, då det första som hände min matta var att H spillde svartvinbärssaft över den... aaaah! Fläcken försvann som tur var och mattan var lika rak och fin efter tvätten som före :-).


Det brukar tydligen vara en strykande åtgång på mattor i olika blå nyanser och blått och vitt är väl sommarfärger om några!

A väver också löpare och liknande, gärna i gammaldags tekniker som Rosengång.


Jag blev så förtjust i den här ljusa mattan som har svaga stråk av ljuslila syren :-). Vill ha!

De flesta kunder specialbeställer sina mattor och kan då beställa exakt längd. Ofta har kunder också med sig färg- eller tapetprover för att få rätt nyans på mattan, och A tycker att det är både roligt och utmanande just att ingen matta blir den andra lik. Sist jag pratade med henne höll hon som bäst på att väva en sex meter lång matta som ska ligga i en trappa och fästas på ett speciellt sätt.


Vävning är en gammal hantverkstradition som jag tycker är värd att bevara, det ligger många långa timmars jobb bakom en matta och då tänker jag främst på själva vävningen, men också på förarbetet. En handvävd matta som är vävd enligt alla konstens regler håller sedan en livstid, bara man sköter den rätt! Har man möjlighet bör man helst såpskura den som man gjorde förr, men att tvätta den i maskin går förstås också bra, speciellt när olyckan är framme ;-).


Ja, det var ett litet smakprov. Vi får se vilka av mattorna som finns kvar och som hamnar i butiken! :-) Om någon redan nu skulle vara intresserad av någon av mattorna, maila mig på info@auntmollys.se så ska jag höra mig för om mått och pris.

Ha en fortsatt fin vecka!

Många kramar
Bitte

6 kommentarer:

Hem Ljufva Hem sa...

Underbart vackra mattor Bitte.Särskilt den på tredje bilden gillade jag bäst.Bara fransarna var så otroligt vackra oxå...
Kram Kicki

Hem Ljufva Hem sa...

Nej nu sa jag visst fel...fjärde bilden blev det ju ;))

Blommiga Rutan sa...

Väldigt vackra mattor!

Kram Anncathrine

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Så fina mattor, det syns att det är kvalitet. Den med intensivt blåa ränder var nog den allra vackraste, roligt att du säljer såna nu.
Kramar
AnnaMaria

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vilka fina mattor! Vad roligt att få en ny leverantör som har så unika saker...det är ett otroligt arbete som ligger bakom varje matta.

Önskar dig en fin kväll!
Kram,
Regina

Hajan sa...

man bliver verkligen sugen,älskar trasmattor. Jag har nästan inga mattor på,eftersom jag är lite
handikappad.
men visst är det vackert och välgjorda ser de ut