måndag 30 juli 2012

Bönhamn och Högbonden


Hoppas att ni alla har haft en bra helg! Vädret har ju varit rent gudomligt och det är så varmt så man tror knappt att det är sant! :-) Vi styrde kosan söderut i fredags, men det slutade med att vi åkte hemåt igen redan senare på kvällen eftersom det visade sig vara svårt att få tag på boende. Det var tydligen fler än vi som hade bestämt sig för att göra en utflykt över helgen ;-). I stället blev det auktionsbesök både på lördagen och söndagen!

Jag tänkte visa lite fler bilder från vår lilla tripp uppåt Höga Kusten förra helgen. Efter att vi hade lämnat Keramik-Stina, fortsatte vi mot Bönhamn, som är ett av alla pittoreska små fiskelägen från 1600-talet längs den här kustremsan. På vägen dit finns det här underbara huset på bilden ovan som jag har beundrat sedan jag var lill-liten. Huset är till och med omskrivet i boken Svenska Trähus av Lars Sjöberg!

Det vackra huset är från tidigt 1800-tal (eller sent 1700-tal) och är ett typexempel på en ångermanländsk korsbyggnad, jag antar att det är därför det finns med i boken :-). En ångermanländsk korsbyggnad har alltid fyra rum + entré på bottenvåningen, dessutom alltid en asymmetrisk "framsida". Just det här huset har såna ovanligt vackra utsmyckningar kring dörren också!


Efter ytterligare en stunds bilkörning på vindlande vägar i starkt kuperad terräng, skymtade vi till sist Bönhamn. De här höga bergen och djupa dalarna måste upplevas på plats, det är svårt att få fram höjdskillnaderna på bild. Jag brukar ofta fundera på hur otroligt slitsamt det måste ha varit förr i tiden när man skulle plöja och liknande... i de här uppförs- och nedförsbackarna!

Jag känner mig alltid så glad när jag ser de röda små sjöbodarna och havet i fjärran, även här får jag alltid känslan av att komma hem :-). Vi parkerade och strosade sedan runt bland sjöbodarna en stund, flera av de små butiker som funnits tidigare var nu igenbommade, men det fanns nya butiker i stället :-).


Vi gick ut på klipphällarna en stund och svalkade oss lite i vattenbrynet, Mollie och Noomi tyckte att det var jätteroligt att strosa runt på klipphällarna och insupa alla nya dofter. Vi gick också runt på bryggorna och spanade in alla fina båtar innan vi bestämde oss för att ta en fika i en av sjöbodarna på andra sidan.

 Foto: www.aftonbladet.se

Om man vill göra en mysig dagsutflykt, kan man ta en av turbåtarna som går från Bönhamn (och från Barsta) ut till fyren Högbonden. Båtfärden tar ungefär 15-20 minuter och man behöver inte komma alltför långt ut förrän det är öppet hav. Högbonden är Sveriges näst högst belägna fyr och idag finns det ett mysigt vandrarhem i den, så man kan stanna kvar på ön om man vill :-). Naturen är dramatisk härute, med berget som stupar brant ner i havet på fyrens östsida.

Fyren och fyrvaktarbostaden byggdes 1906 och som mest bodde ett tjugotal personer härute. Det blev ett litet och isolerat samhälle, men det bodde till exempel en lärarinna på ön så barnen fick sin dagliga undervisning, trots att de bodde långt ute till havs. Redan 1659 (!) uppfördes ett kapell på ön som numera är flyttat till Bönhamn, det är väl värt ett besök!


Ett av de vackraste husen i Bönhamn är det på bilden ovan, ännu en typisk ångermanländsk byggnad :-). Jag tycker att det är så vackert med den blågrå färgen mot vita knutar och foder, inramat av gamla "mormorsblommor". Det passar bra i en sån här marin miljö! Överallt i Bönhamn påminns man om en svunnen tid när människorna häromkring livnärde sig på fisket - grånat trä, blekta nät och glittrande hav.

Många kramar
Bitte

6 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Så fina bilder, och husen är vackra. Det grånade är både vackert och charmigt. Så roligt och se bilder från östkusten, åker vi till havet blir det alltid åt väst. Ha det gott
Kramar
AnnaMaria

Hanna sa...

så fantastiskt fina bilder och så många vackra hus.
Kram
Hanna

Vitt hus med svarta knutar sa...

Vilka underbara sommarbilder du bjuder på från era utflykter. De där gamla husen har verkligen en själ.

Dottern och jag sitter här med breda leenden och tårar i ögonen efter att ha läst inlägget om rovdjuret Noomi. Guuu så bra du skriver, jag tror du kan läsa Noomis tankar=)

Ha en fin fortsättning på veckan!
Kram,
Regina

Hajan sa...

Det var det vackraste jag sett,vet Du att jag aldrig varit i Bönhamn.
ttttänk ända sen 1659 har det fungerat där.mycket gammalt och
intressant,Du är verkligen en duktif fotograf.Så mycket fint du visade oss,tack snälla Du

Fru Vallmo sa...

Visst är det vackert i Ångermanland, eller hur? Naturen, hus och hela miljön har övertygat oss, och nu bor vi här sedan 2003 och fortfarande finns magin kvar!
Ha en fin onsdag!

Helena sa...

Vilka härliga utflykter ni har varit på. Finns härliga fiskeläger och sjöbodar här omkring med, men de tröttnar man aldrig på. kram