lördag 9 juni 2012

En kvällspromenad genom stan


Igår kväll tog jag och mina två små trogna följeslagerskor Mollie och Noomi en långpromenad genom stan. Som jag nämnde i det förra inlägget har jag inte haft tur med vädret på sistone, så fort jag har tagit fram kameran har det mulnat på och börjat regna. Så blev det även igår kväll, antagligen bara för att jag tog kameran med mig... ;-).

Vi trotsade gråvädret och gick den tur vi hade tänkt ändå! Däremot blev alla foton mörka och lite suddiga, det var lite synd. 

Vårt första stopp blev Domkyrkan och det vackra tornet tronar mot den molniga himlen


Det är så lummigt och fint i parken kring Domkyrkan sommartid, härifrån ser man nästan inte kyrkan! Lägg märke till den vackra gatlyktan till höger, enligt uppgift är de specialbeställda från England. En stor del av bebyggelsen i stadskärnan är från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal och man ville hitta lyktor som smälter in i miljön på ett fint sätt.


Sedan begav vi oss ner till Södra Sundet, havet lockar mig alltid :-). Det är så rogivande att strosa längs vattnet och så här års också lite spännande att se om nya båtar har blivit sjösatta. Här nere träffade vi en otroligt söt liten Sheltie som hette Stina, Mollie och Noomi blev så förtjusta i henne :-).

  
Här är området bakom badhuset, här finns enorma grönområden och små grusade gångvägar. På somrarna kan man spela minigolf här och det gjorde vi då och då när sonen var liten. Vill man vila sig en stund kan man sätta sig på någon av de vackra parkbänkarna och titta ut mot havet och alla dykande tärnor. Har man lite bröd med sig kan man mata ankorna :-).

Här har vi vänt tillbaka igen och på bilden ser ni en del av det äldsta området i stan som heter Östanbäcken. Stadsdelen fick sitt namn för att den låg "östan om bäcken", alldeles där jag står och fotar rinner en "bäck"/kanal från Södra Sundet och ut i havet på andra sidan ön. Centrala Härnösand ligger ju på en ö :-). Husen i Östanbäcken byggdes kring 1730 efter ryssarnas sista härjning i staden där de brände ner det mesta som gick att bränna. Jag älskar det här området och alla små hus som ligger tätt tätt och huller om buller bredvid varandra, det är bara smala kullerstensbelagda gränder som skiljer dem åt. Vi bodde här en kort period när sonen var liten och jag längtar tillbaka... :-).

Längst uppe i backen tronar Sveriges minsta och enda vita Domkyrka, man skulle kunna säga att den är juvelen i Härnösandskronan :-).


Här är vi hemma igen efter en lååång promenad och står utanför den gamla järngrinden som inte används längre men som ändå har fått vara kvar eftersom den är från 1930 när huset byggdes. Det har blivit så grönt och fint på kort tid, gräset behöver redan klippas igen ;-). Trädgårdsmöblerna ser lite ensamma och övergivna ut - inga kuddar och filtar, inga tända lyktor och inga som sitter och fikar där. Bara solen vill titta fram snart så kommer det att bli mer liv i trädgården :-).


Äppelträden blommar till sist, men som ni ser har inte alla söta små blommor slagit ut än! Syrenerna knoppas och på promenaden igår kände jag att det så smått börjar dofta sommar... :-).

Ha en riktigt fin helg och STOR KRAM till alla som kikar in här!

Många kramar
Bitte

8 kommentarer:

Familjen Zaar sa...

Härligt att följa med på promenad ! jag var en kort sväng i Härnösand när de öppnade Obs varuhuset. Jag skulle hjälpa till som dekoratör innan öpnnandet med skyltar & dylikt. Det var ett tag sedan hehe typ 30 år sedan... jag gillade staden jättemycket !
Kramis Anki

Vitt hus med svarta knutar sa...

Tack för en härlig promenad=) När jag läste och tittade på bilderna hörde jag melodin till Monica Zetterlunds "Sakta vi gå genom stan" i huvudet=)

Tänk vad det känns häftigt att se dina bilder på hägg som blommar och knoppar i äppelträden...här får vi vänta ett helt år...

Önskar dig en fin kväll och en skön söndag!
Kram,
Regina

Hem Ljufva Hem sa...

Visst är det skönt att strosa omkring sådär.Insupa atmosfär i gamla stadskärnor,arkitektur och att ströva vid vatten älskar jag oxå.Meditativt och avkopplande...
Kram Kicki

Aquilejans sa...

Vilken härlig rundvandring!
Kram

Blommiga Rutan sa...

ÅH, så fint! Har aldrig varit i Härnösand, hade ingen aning om att det var så fint!!!
Jätteroligt att få se!

Hälsningar Anncathrine

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det var en fin runda du tog med oss på, jättefina foton trots gråväder. Och så fin grind och utemöbel ni har, ser ut och vara en härlig trädgård.
Kramar
AnnaMaria

Hajan sa...

Tack för promenaden jag har aldrig
varit i Härnösand.Så mysigt det
verkar,förstår att Du kan längta tillbaka

Familjen Zaar sa...

Hoppas att du läst mitt mail så du vet vart jag har tagit vägen...Ser fram mot lamporna ;)
Kram Anki