fredag 27 april 2012

Tant Gredelin

När jag var liten älskade jag Elsa Beskows böcker och jag har nog läst dem alla ett antal gånger :-). När jag ser bilden ovan blir det uppenbart att jag i vuxen ålder influerats starkt av de tre tanterna och deras hem, för jag har alltid förtjusats av gamla trägolv, trasmattor, virkade hyllremsor och så vidare. Idag har jag inga kopparföremål framme, men när jag var i tjugoårsåldern samlade jag på kopparsaker och när jag tänker efter har jag nog allt kvar... någonstans... :-).

Av de tre tanterna tyckte jag allra bäst om Tant Gredelin :-). Jag tyckte att det vilade ett särskilt skimmer över henne, minns ni att hon var den enda av tanterna som hade ett parasoll? Tant Gredelin var den som spelade piano och så hade hon en söt liten hund. Hon satt ofta i salen i den vackra soffan och broderade tavlor och kuddar.
 

 Jag har alltid tyckt om färgen lila, från den ljusaste nyans av viol och malva, till den djupaste ton av purpur och plommon. Detta delar jag med kära faster M, vi är lika på väldigt många sätt och det här är ett av dem. 

Jag tycker att det har börjat smyga in små stråk av lila i butiken de senaste veckorna, och idag har jag till exempel lagt in antika tallrikar ur serien Lila Spets, samt den söta kakburken på bilden ovan. Och mer lila toner blir det framöver! :-) Du hittar alla nyheterna HÄR.


Ovanför sängen hänger en stor canvas med styvmorsvioler i olika nyanser. Vi har ett valv bakom sängen, det är en stor vit väggyta och tavlan passar jättebra där för den är så bred så den täcker större delen av väggen bakom sängen. Styvmorsviolen är en av mina absoluta favoriter när det gäller vilda blommor, den är också Ångermanlands landskapsblomma och tavlan påminner mig om vem jag är och var jag har mina rötter. Jag har också så många minnen kring den här blomman, otaliga är de gånger jag som barn plockade dem till mamma, till mormor och morfar och till farfar.

Det är nog därför jag alltid har tyckt så mycket om penséer också eftersom de på något sätt är en större variant av styvmorsviol (eller var det tvärtom? ;-) och det finns väl inga blommor man förknippar så mycket med den viktorianska epoken som just penséer?

  

För drygt ett år sedan blev jag totalt förälskad i en "ny" bleklila ros som gjorde entré i en av stadens blomsteraffärer. Jag har köpt ett antal av den sorten sedan dess och den finns också med på rätt många bilder i butiken ;-). Den skiftar färg efter ljuset i rummet, under vintern har den en kallare nyans, men nu när det är ljusare även inomhus, får den en mer rosa ton. Än har jag inte tröttnat på den, hoppas att inte ni gör det heller :-).

  

Om man öppnar mina köksskåp hittar man en hel del gredelint porslin. Nu blev ni allt förvånade ;-). Dock använder jag helvita tallrikar till vardags, men de lila får komma fram då och då om vi inte ska äta något väldigt färgstarkt och flottigt som kan missfärga tallrikarna :-).

Idag kom jag på att jag utan att märka det, sakta men säkert har förvandlats till Tant Gredelin... :-). Det blir fler och fler lila inslag här hemma i form av tavlor, blommor, kuddar och mycket annat. Dessutom spelar jag piano och så har jag en liten hund, ja, till och med två!

Ha en riktigt fin helg!

Många kramar
Bitte

6 kommentarer:

Fågel Blå sa...

Vilka underbar Bilder, och jag minns alltför väl Elsa Beskows sagor.
Skall kika in i fina butiken nu!

Hoppas din helg blir fin!
Kramar Kathrine

"Hemmet är min vrå" sa...

Ååå vilka minnen, jag älskade oc´kså den sagen, läste den om och om igen. Lila är verkligen en fin färg. Ha en mysig helg. Kram Mimmi

Familjen Zaar sa...

Jag är mer Tant Brun & Tant Grön, i allafall när det gäller färger hehe ;) Kanske ska tänka om när det gäller lila... Jag har nog inget som är lila tror jag, en färg jag glömt bort faktiskt. Äntligen har sol & värme visat sig. Mannen har har förberett sig för sommarens höjdpunkt Grillning !
Ha en superhärlig helg Bitte !
Kram Anki

Hanna sa...

Jag har tyvärr flyttat min blogg.
Hoppas att du kan följa med.
Kram
Hanna

Mamma C sa...

Visst kommer jag ihåg sagorna om de tre tanterna. Det var mycket fina bilder du visade.
Ha en skön söndag.
Kram Mamma C

Frøken Frida sa...

Tante Lilla lever bestemt også godt her hos mig ;o)

Jeg holder Show off Party igen, så her får du en forårs udfordring fra mig: 'Vis din bedste plantekrukke, potte, spand eller kasse'

Det vil være morsom hvis du vil deltage
knus Frida