torsdag 24 november 2011

Thanksgiving och tacksamhet


Idag firar man Thanksgiving i hela Nordamerika, det är en fin högtid tycker jag och det är synd att vi inte har någon liknande högtid här hemma. Långledighet, stängda affärer, men framför allt en högtid där familjen samlas och bara har det bra tillsammans. Tradition är ju att äta kalkon, och så pumpapaj till efterrätt :-).

När de europeiska immigranterna bosatte sig i den amerikanska vildmarken för flera hundra år sedan, hade de inte överlevt om det inte var för urinnevånarna som visade vilka grödor som fanns att tillgå och hur man skulle odla dem. Potato, tomato och maize (numera corn) är ju också mycket gamla och indianska lånord i engelskan! Tacksägelsefesterna man anordnade för att fira lyckade skördar, har idag omvandlats till en nationell högtid som kanske till och med är viktigare än julfirandet för många människor?

Visst har vi mycket att vara tacksamma för, inte bara för den mat som står på bordet. Jag känner mig ofta tacksam för att jag får uppleva det underbara äventyr det innebär att vara förälder. Visst var det smärtsamt på många sätt när sonen flyttade hemifrån tidigare i höstas, men jag är så glad och stolt över att han följde sitt hjärta och valde en utbildning där han får skapa, trots att många försökte få honom på "bättre" tankar ;-).

Sonen visade mig den här bilden för ett tag sedan, de hade fått en uppgift (som jag nu inte minns vad den gick ut på) och det här blev resultatet. Jag tycker så otroligt mycket om bilden, mest av allt för de vackra höstfärgerna och för den energi och rörelse som är i mitten. Men, jag ser också så mycket av sonen i bilden, jag kan känna igen små detaljer från teckningar han gjorde redan som liten. Jag tänker mig att det är han själv som står där i mitten, med antenner från huvudet som pekar mot himlen ;-). Han är mitt i den sagovärld han själv har skapat och efter att ha stannat för att mata fåglarna, fortsätter han gå den väg han har valt :-).


Idag är jag också så stolt över min lilla Mollie, och tacksam för att jag får ha henne som min en stund på jorden (bilden ovan är från den dag vi hämtade hem henne, då var hon bara åtta veckor gammal). Mollie var minst i valpkullen och ganska snart blev hon bortträngd av de större syskonen när det var dags att äta. Till sist var uppfödaren tvungen att stödmata henne med flaska för att hon skulle få i sig något överhuvudtaget. Mollie hade verkligen oddsen emot sig...

... men även hon växte på sig och för några dagar sedan blev H uppringd och fick veta att Mollie nu är Sveriges bästa harhund (beagle), hon har högst poäng av alla beaglar som startat på jaktprov i år och det kommer att uppmärksammas på olika sätt. Vi trodde knappt våra öron när vi hörde det, visst vet vi att hon är duktig, men hon är ju "bara" vår lilla Mollie. Telefonen har gått varm den senaste tiden, det har redan ringt några personer som vill tinga framtida valpar (!). Jag tänker ofta att man aldrig ska ge upp hoppet om någon, den allra fulaste lilla ankunge kan växa upp till en vacker svan och den allra minsta och spädaste parvel kan en dag stå högst på prispallen :-).

Och TACK till er alla som kikar in här och alltid lämnar så fina kommentarer! :-)

Många kramar
Bitte

5 kommentarer:

Rummet för välbefinnande sa...

Åhhh vilket härligt inlägg Bitte....

Förstår att du är stolt - över sonen och över Mollie. Bilden som han gjort är jättebra! Härligt att han valt att lyssna och gå sin väg. Kanske det kan vara så att hans mor är en bra förebild där?!?!?.... "blink, blink"

Ville kika in för att önska dig en fin adventshelg!
Ha det gott!
Många kramar Mia

Leena sa...

Grattis till Mollie! Och sonen också förstås, du har all rätt att vara stolt över honom!
Ha en riktigt fin advent!

Helen sa...

Ja, då har man blivit lite klokare och lärt sig lite mer om Thanksgiving...Kul!

Och vilken fin bild din son hade skapat! Jag gillar känslan av att man sitter högt och tittar ner på pojken som matar fåglarna, och som du skrev, är färgerna och energin alldeles underbar.

Men stort grattis till Mollie!! Hon är ju faktiskt inte bara söt som en karamell, hon är bäst i Sverige, det är verkligen något att vara stolt över!

Ha en fin helg.
Kramar!

STENLYCKA sa...

Grattis till Molly och till din duktige son.
Ett stor tack till dig för paketet som jag har hämtat idag, så fint fatet var, jag är så glad för det. Samlar på den servisen, har ärvt en del tallrikar.
Tack också för alla godsaker och den vackra paketet med tvålen, du är så go.Jag blev så glad när jag öppnade paketet och möttes av din kärleksfulla omtanke! Du har ett hjärta av guld!
Många kramar och Tack!
Kanske får du in mera porslin i den serien, skulle gärna vilja ha en terrin, såg att du hade ett lock, funderar faktiskt på det.
Ha det gott
Kram Raina

Mamma C sa...

Tack för en liten fin upplysning av Thanksgiving. Tack snälla för den fina vinsten. Jag blev jätteglad för allt som var i den vackra påsen. Har redan provat handkrämen och lipbalmet. Toppen säger jag.
Kram mamma C