söndag 30 oktober 2011

Ett nytt hus i huskavalkaden


Jag kom på att det är väldigt längesen som jag visade er några 1800-talshus från vårt lilla Härnösand. Jag satt och bläddrade bland gamla bilder, och då såg jag att det fanns bilder av ett hus till. Bilderna är från ifjol, tagna samma underbara höstdag som Mollie och jag strosade runt i Stadsparken i timmar!

Det här huset heter Villa Nybo och tronar längst upp i Nybrobacken och blickar ner på stadskärnan från sin upphöjda placering. Det uppfördes i början av 1870-talet av Johan Vincent Liedberg som var apotekare, rådman och direktör i Norrlands Hypoteksförening. Huset har en rik panelarkitektur, som är typisk för sin tid.


I början av 1900-talet byggdes det nya folkskoleseminariet på den plats där ladugården tidigare låg, och Villa Nybo började då användas som rektorsbostad och expedition. Idag är det Mittuniversitetets studentkår som huserar där! 

Till det vackra huset hör också två mindre flygelbyggnader som är otroligt söta. Vad de används till vet jag inte riktigt, däremot har jag noterat att de nyligen målats om och renoverats. Huvudbyggnaden har också målats om i höst i princip samma färger, men färgerna är nu några nyanser ljusare än på bilden. De nya färgerna påminner om drivved och havre! Hoppas jag kan ta nya foton någon dag och visa er hur det ser ut nu.


Byggnaden är så vacker och pampig, ja, precis som jag har sagt om några av de andra husen jag har visat tidigare, skulle jag kunna tänka mig att bo även i det här :-). Det är så fint inuti också, det har stora fönster som gamla hus ofta har och det finns fullt av små vinklar och vrår.

Tänk vad man lade ner tid på utsmyckningar av hus förr i tiden, jag tänker till exempel på vackra detaljer kring dörrar och fönster, snickarglädje, ovanliga former på mindre fönster och så vidare.


Här sitter min lilla Mollie på husets trappa och som vanligt vill hon helst inte vara med på bild. Det är stört omöjligt att få henne att titta in i kameran, hon vänder alltid bort huvudet åt något håll. Därför har jag väl egentligen bara profilbilder av henne, eller bilder där hon ligger och sover ;-).

Ha en fortsatt fin kväll!
Många kramar
Bitte

5 kommentarer:

Gilla sa...

Det var fint att få se detta gamla, vackra hus. Men i vilken stad ligger det? Jag har ju inte följt din blogg så länge att jag har kunnat lista ut det.

Vi brukar ju passa Barnbarnets Berner Sennen och det är likadant med honom. Det måste till många, många bilder innan man får den rätta utan att han rör på sej.

Gilla

nattugglan sa...

vilket fint hus!!! Det som inte stämde med det fina huset va de blå o gröna skräptunnorna!! usch.. Det bor visst nån där oxå idag?. Härnösnad är inte långt från Docksta..där vår dotter bor..ha en bra dag..

Gilla sa...

Köp böckerna! De är jättebra! Först Brännmärkt, sen kommer Förföljd och sist Befriad.

Ha det allra bäst!

Kram/Gilla

Aquilejans sa...

Aa, vilken snickarglädje!
Ha en härlig vecka.
Mvh Malena

Hanna sa...

Ha en fin vecka!
Kram
Hanna