fredag 23 september 2011

När mamma var liten...


När mamma var liten fick hon och hennes syskon ofta gå till lanthandeln/handelsboden och köpa matvaror som fattades. Själva handlandet i sig var nog inte så farligt, men det var rätt långt att gå... jag skulle uppskatta att det var minst fem kilometer till lanthandeln! Det är ganska långt för ett litet barn, speciellt när man ska gå hela vägen tillbaka också och då bära en matkasse...

Lanthandlaren och hans fru var så snälla, de visste att många av de barn som kom för att handla åt föräldrarna hade lång väg att gå. Därför stack lanthandlaren alltid åt barnen lite karameller som de kunde smaska på under hemvägen. Hade barnen en hund med sig, fick såklart hunden en köttbit eller liknande. Mamma berättade att de där karamellerna var det som gjorde att hon och syskonen orkade gå den långa vägen hem igen...


Tänk att en liten karamell kan betyda så mycket! Jag har under åren då och då tänkt på den snälle lanthandlaren och många gånger tänkt att jag skulle vilja öppna en egen handelsbod. Självklart skulle barnen som kom in där få lite karameller :-). En karamell kan ju också vara en metafor för något helt annat: ett vänligt ord, en kram, uppskattning och beröm, sånt som man lätt glömmer bort att ge. För den som har en lång väg att vandra, kan en liten "karamell" göra att färden känns lite lättare...

I höst kommer det en ny kategori i butiken, som kommer att heta just Handelsboden. Det har redan börjat komma hem varor som ska hamna under den kategorin, häromdagen fick jag en leverans med bland annat två sorters saft, gammaldags karameller gjorda efter recept från förra sekelskiftet, samt några olika tvålar. Det kommer mer varor om några veckor, det blir både smått och gott med betoning på gott... ;-).


 Jag var bara tvungen att beställa hem några handgjorda tjärtvålar, av någon konstig anledning älskar jag doften av tjära! Den väcker så många minnen från barndomen, tänk doften av tjärade bryggor... :-). Tjärtvål är också bra att ta med sig om man åker till fjälls, då myggor och knott inte alls tycker om den lukten. Vi brukar alltid ha med oss en bit tjärtvål som vi tvättar oss och badar med på våra fjällturer, jag har dessutom köpt tjärschampo i fast form från Lush som vi brukar ha med oss. Det hjälper faktiskt lite mot myggen! Den här svensktillverkade handgjorda tvålen innehåller bara naturliga ämnen, så man kan med gott samvete använda den i fjällen och behöver inte vara rädd för att lödderämnen och annat ska skada miljön.

I morgon reser jag söderut, till Göteborg närmare bestämt, hoppas att det är myggfritt där ;-). Hela familjen ska sammanstråla för pappa fyller 70 år och ska firas ordentligt! Det ska bli så roligt att träffa syskonen med familjer, för att inte tala om sonen! :-) Han kommer med flyget från Visby i morgon eftermiddag, jag längtar efter honom så det är inte klokt... därför blir det lite tyst från mig några dagar, så jag passar på att önska alla en riktigt fin helg redan nu!

Många kramar
Bitte

5 kommentarer:

Elwa sa...

Ha så trevligt på kalaset med nära och kära!

Bea sa...

Hej!
Vilken nostalgi du bjuder på i både ord och bild!
Så strävsamt det var förr med alla långa avstånden till både det ena och det andra, men på lanthandeln förstod man verkligen att uppskatta barn och bjuda på en karamell för att göra den långa hemvägen mindre besvärlig.
Fint i bild!
Ha en fin helg tillsammans med de dina!
Kram /bea

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det blir en mil som dom små fötterna fick gå, det gör lite ont i mig, men det var ju så. Och inte tänkte dom så curlande på den tiden. Jag tycker det är en bra idé du fått och sälja lite gammeldags saker.
Ha nu en bra resa söderöver och fira pappa rejält.
Varm kram
AnnaMaria

Hanna sa...

Ha en fin helg.
Kram
Hanna

Allis sa...

Vilken nostalgi du bjuder på! Ja, vilken skillnad det är mellan förr och nu - otaliga är de historier som har berättats om hur de äldre levde som barn och som jag älskade att sitta och lyssna på som liten...
Jasså, du är här nere hos mig i helgen! :D Så gott att få träffas allihop, hoppas du får en underbar helg!
Tack för ditt söta paket som kom i veckan och piggade upp mig rejält, asken är så fin och får nu pryda skänken i hallen.
Kram Allis