torsdag 25 februari 2010

MiljötorsdagIdag vill jag berätta lite om en person som jag beundrar väldigt mycket - indianhövdingen Oren Lyons (eller Joagquisho - sol som gör spår i snön) från Onondaga Nation, ett 3000 m2 friköpt område i nordvästra delen av staten New York. Oren Lyons är konstnär, professor i amerikansk historia, men framför allt hövding och faithkeeper (bärare av hopp) för the Turtle Clan hos Onondagafolket.

Oren Lyons reser regelbundet världen över och besöker även Sverige då och då. Han talar alltid om sitt land Onondaga med stor värme och känner igen sig och trivs i Sverige, då vårt land också består av skog och åter skog. Han menar att skogen är vårt ursprung och viktigaste lärare, och han älskar de mjuka stigarna han sprang på som liten, öringbäcken där han alltid fiskade, sången från vinden genom lövskogen... inte kunde han som ung pojke tro att han en dag skulle resa runt i världen, tala inför världens största ledare, anlitas av regeringar och multinationella företag, hålla inledningstalet i FN år 1992 å alla ursprungsbefolkningars vägnar och tala om ledarskap och hållbar utveckling som om han aldrig gjort annat.

När Oren var 37 år blev han kallad till klanmodern, som då berättade att hon ville utse honom till hövding och faithkeeper. Han tvekade i sju månader då ett sådant åtagande är livslångt! Onondagas sätt att se på ledarskap skiljer sig lite från det vi är vana vid. De anser att en ledare faktiskt är folkets tjänare, inte tvärtom! Ledaren, eller hövdingen, är alltid en man, MEN... väljs av kvinnorna och klanmodern. När män väljer ledare blir det kanske ofta den starkaste "krigaren", eller någon som är militärt eller ekonomiskt kunnig, medan kvinnor ofta söker helt andra egenskaper hos en ledare. Kvinnor söker oftare efter egenskaper såsom helhetssyn, humor, medkänsla, ansvar, etik och långsiktighet. Därför är Onondagafolket övertygade om att man garanterar balansen genom att kvinnorna väljer ledaren. Oren Lyons menar att en sann ledare aldrig stödjer sina beslut på opinionsmätningar, den senaste kvartalsrapporten eller egna mål och åsikter - en sann ledare grundar sina beslut på vad som är rätt för den sjunde generationen.

Den sjunde generationen är ett återkommande begrepp hos Onondaga, det är alltså barnen som kommer att födas sju generationer framåt:

I vårt sätt att leva, i vårt sätt att styra, i varje beslut vi fattar, tänker vi alltid på den sjunde generationen. Det är vårt jobb att se till att de som kommer efter oss, de ännu ofödda generationerna, får en värld som inte är sämre än vår - och förhoppningsvis bättre. När vi går på Moder Jord sätter vi ner våra fötter försiktigt, för vi vet att kommande generationers ansikten tittar upp på oss från underjorden. Vi glömmer aldrig dem.
Oren Lyons

Oren Lyons är på ett sätt vår tids Gandhi eller Nelson Mandela, skillnaden är att han inte främst kämpar för fred och rättvisa (även fast det såklart också är viktigt), utan för vår jord. Dessutom kämpar han mot klockan, för polarisarna smälter sakta och han själv fyller åttio år i år. Trots det fortsätter han oförtrutet och kommer antagligen att en dag räknas som en av världshistoriens största miljökämpar. Oren Lyons menar dock att det inte är indiansk visdom som kommer att rädda världen... det är sunt förnuft.

Ha en fin torsdag!

Kramar
Beatrice

21 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Så fint han knöt ihop allt med dom orden, sunt förnuft. En klok man, och så jättesmart och låta kvinnorna välja en manlig ledare. Mycket intressant läsning.
Ha det gott
Stor kram
AnnaMaria

Marie-Nostalgi och Romantik sa...

Jätteintressant läsning! Jag kände inte till den här mannen...men det var spännande att läsa om honom.
Kram
Marie

Nyanser av vitt sa...

Intressant läsning
Vad kul att du blev nöjd. Ja du vet ju varför du fick ett extra par :O)
kram

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Tack snälla, så fina saker. Det var kärlek vid första ögonkastet. Din blogg-butik är extra kul för du har saker från länder låångt bort. Och tack för det söta kortet med snäckblommorna. Maken hade med paketet nu när han kom från jobbet.
Ha det
Stor kram
AnnaMaria

Rummet för välbefinnande sa...

Åhhhh Beatrice - VILKET INLÄGG!!!!!
Tänk jag är så glad att du hittade till mig genom miljöinläggen för det är alltid lika givande och gott för själen att läsa dina fina kommentarer. Har varit lite dålig på att skriva tillbaka, men det har som sagt varit ganska intensivt för mig ett tag......... Men, du finns ofta i mina tankar.
Det här inlägget är så bra och det träffar helt rätt.
Ha en toppenfin helg nu och ta väl hand om dig!
Stor kram Mia

Viola sa...

Vilken underbar och fascinerande läsning du bjöd mig på idag, tack för den, kram VIOLA

Sjabbig men chic sa...

Sunt förnuft... Exakt! Mer av det och fler av såna ledare!

Kram Lisa

idémakeriet sa...

Tack för att du ville vara med, hoppas du får mer tur en annan gång.
Det kommer fler tåg.
Ha det nu så gott.
Kram Gerda

johanna sa...

Hej
Vilken man ..Jätteintressant läsning Tack!
kraam

lugnet sa...

Visst är det sunt förnuft!! Såå spännande att att läsa om Oren visdom!! Mycket intressant läsning!! Härligt foto i din header!
Hoppas du får en underbar helg!!
Kram//Ulrica

Allis sa...

Vilken härlig berättelse och vilka vackra tankar! Tack för att jag fick "lära känna" denne man, han klan och deras syn på vår jord!
Och tack så mycket för din hälsning, känner mig betydligt bättre idag ;))
Kram // Allis

Synnøve. sa...

Helt klart en man som pratar så man förstår.
Klarspråk är viktigt tycker jag.

Hoppas det är bra hos dig.
Här går vi lite stilla i dörrarna idag.
Kramen Synnöve.

Helen sa...

Så intressant! Man får verkligen lära sig ett och annat när man kikar in hos dig! :-)

Och tänk, om det sunda förnuftet fick bestämma allt i vår värld...

Ha en fin helg.
Kram!

Viveka i Bläckhornet sa...

Men så klokt att låta kvinnorna välja. Det är ju faktiskt på såna vettiga grunder vi bör ha våra ledare. Har faktiskt aldrig hört talas om honom förut.
Kul att du bjöd oss på det här.

Kram Viveka

Nyanser av vitt sa...

Tack för gulliga ord. Önskar dig en mysig helg
Kram Agneta

Nyanser av vitt sa...

Vill bara önska dig en trevlig helg. Ta väl handom dig
kram Agneta

Marie//Tekla Maräng sa...

Vilket intressant inlägg alltid lär man sig något nytt. Den farbrorn har jag helt missat, tyvärr. Men nu har du verkligen väckt mitt intresse.
Har han skrivit något?
En vis/klok man tänk om alla ledare utsågs av kvinnor och tänkte sju generationer framåt, vilken värld vi skulle leva i.
Det är så kul att höra att du tycker om mina bokresor.
Ha en skön helg:O)

The Secret Garden sa...

Tänkvärda ord!
Undrar vad han skulle tycka om att folk som äger skogen...sätter upp gigantiska vindkraftverk mitt emot gamla byar och gårdar(så att de som inte gillar läget tvingas flytta eller skaffa hörselskydd)...och de som sätter upp vindkraftverken motiverar det med "bra för miljön" och tjänar miljoner på arrendena...

Mamma C sa...

Mycket bra läsning, alltid lika spänande att läsa det du skriver om. Ha en fin och skön helg.
Kram Mamma C

Huset vid ån sa...

Kikar in o Tackar för dina alltid så rara o vänliga ord inne hos mig, jag uppskattar dom jättemycket! Hoppas att allt är bra med dig. Önskar dig en skön helg! Kram Therese

Country Antiques sa...

Jag känner mig som en toka som aldrig hört talas om den här otrolige mannen förut. Jag är oerhört tacksam för att du berättade om honom, och ett bättre miljöinlägg får man nog leta efter!

Tack.=)

Kram, Matilda