torsdag 21 januari 2010

MiljötorsdagI somras när H och jag var på semester paddlade vi över det enorma Sourvamagasinet i norra Sverige, för att ta oss vidare upp till två fiskevatten som H länge drömt om att besöka. När man först ser bilden kan man tycka att det är vackert, med spegelblankt vatten och blå fjäll i fjärran. I själva verket var det som att paddla i en gigantisk grusgrop! Vi fick hela tiden se upp så vi inte paddlade rätt in i en stor stenbumling/klippblock och i stället för stränder runt vattnet var det bara STEN. Inte så vackert...

Suorvamagasinet anlades under vattenkraftsepoken i och med att man stängde Stora Sjöfallet, som då var Europas högsta vattenfall. Allt för att vi skulle få mer el... området där magasinet nu ligger var tidigare nationalpark, men detta tog man ingen som helst hänsyn till i ivern att frambringa mer el till oss svenskar. Enbart i fjällområdet har 730 km2 mark med rikt växt- och djurliv gått förlorad på det här sättet! Regleringsmagasinen blir sterila och konstgjorda miljöer med en totalt utarmad flora och fauna.

H och jag fick veta att man nu har planer på att göra samma sak med de två vatten vi tänkte besöka i somras (men aldrig kunde ta oss till), alltså förstöra naturliga sjöar och åar och anlägga ännu ett konstgjort jättemagasin! Behöver vi verkligen mer el? Är det inte bättre att vi i stället börjar spara på elen?

I somras skrev jag så här:

"Tänk om alla släckte en lampa var och sänkte värmen med 1 futtig grad under vintern, då skulle vi inte behöva reglera fjällvattnet eller bygga ut fler älvar, utan vi skulle kunna bevara allt det vackra. Låt oss bevara Lappland som det är nu, det är våra barns och kommande generationers Änglamark! Ge dem möjlighet att trampa upp nya stigar, i ett land där vattnet forsar okuvat, där luften är hög och klar, där vildmarken är just vild och fri och obegränsad och där solen aldrig går ned i sommarnatten..."

Så det är dagens uppmaning, framför allt till mig själv som vill ha det VARMT inomhus och gärna tänder upp i ett rum när jag går in där (sedan glömmer jag oftast att släcka efter mig). Jag ska försöka släcka en lampa för gott och tända fler ljus i stället. Jag ska också sänka värmen med minst en grad... om alla gör likadant kommer det att göra skillnad!

Många kramar
Beatrice

10 kommentarer:

Nyanser av vitt sa...

Hej
Så tänkvärda ord. Jag som har en liten lampa tänd i varje rum, även på övervåningen fast vi inte är där, bara för att det ska se mysigt ut. Ska genast skärpa mig.
KRAM

Annika sa...

Hmmm tänkvärt.... man tänder ju lampor för mys inte för att se bättre..... ska försöka tänka på det... hoppas det ordnar upp sig med vovven också.. har följt bravaderna i dina tidigare inlägg o hållit tummarna för att hon ska bli bättre.... Kram Annika

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Du har helt rätt, vi behöver inte mer el. När det gäller och spara är jag igång med det. Värmen i huset är ställd på 20 grader och lamporna har jag örnkoll på. Maken har en förmåga och tända, och så går han och gör något annat. Det jag slarvar med är datorn, den står på mest hela tiden när jag är ledig. Som nu..
Ha en fin helg
Goaste kramen
AnnaMaria
Ps, hoppas Mollie är lika pigg idag.

Granne med Selma sa...

Sitter här och blir förbannad! Hur kan man göra så med vår natur... Förstöra naturliga sjöar! Precis som du skrev så vore det väl bättre att vi sparade el istället. BRA inlägg!

Helen sa...

Ja, visst kan vi människor skärpa till oss, det är ju där problemet sitter.
Vi satte in en luftvärmepump i höstas plus att vi eldar i kakelugnen, och vi ser en stor skillnad i elräkningen.

Så skönt att Mollie verkar vara på bättringsvägen.

Ha en härlig helg!

Kram!

Marie//Tekla Maräng sa...

Åh vad härligt att läsa att Mollie äter igen. Väntar spänt på att höra hur fortsättningen fort löper med hennes medicin nu på måndag.
Ja det är tänkvärda ord att släcka lampor där man inte är. Har blivit lite bättre på det men under jul så skäms jag för oj vad elljusstakar mm jag har då.
Trevlig helg och krama om Mollie.
Kramar Marie:)

Jo jag gillar ju att prova på det mesta och stickning det passade mig.

Alviken sa...

Hej! Ja om Suorvadammen brister då dränks vi där jag bor...Är så oerhört trött på ska-ha mentaliteten i vårt land, nä fram för vindkraft och annat istället! Önskar er all lycka till med Mollie...Hon liknar på pricken en hund som min moster hade när jag var liten så jag blir alldeles varm i hjärtat när jag såg de fina bilderna på henne =)
Kram Maria

H A N N A S - F O R M sa...

Tänkvärt..

Så vacker bild du visar...ville kika in här och önska dig en trevlig helg och tacka för din hälsning på bloggen!

KRAM
Hanna

Marianne sa...

Fina och kloka ord. detta är ju så främmande för oss som inte sett den förödelse som orsakats. bra att du väcker oss andra. Lycka till med hunden....vet hur jobbigt det är när ens älsklingar blir sjuka.

Viola sa...

DU...efter sista elräkningen med dessa skyhöga priser så har vi blivit fanatiker här hemma..vi släcker ned väldigt mkt nu för tiden så vi har verkligen blivit både pris och miljömedvetna..) ha en skön kväll, kram (bergvärme har vi dragit in)