tisdag 22 september 2009

Kuala Lumpur och djur i burBara några få timmar senare gjorde en av AirAsias piloter ännu en perfekt landning i Kuala Lumpur. H och jag skämtade om att AirAsias piloter måste vara synnerligen välutbildade i flygningens alla konster, för så mjuka landningar har då aldrig vi upplevt förut :-). Så var vi här igen, för tredje gången på två veckor, men det som kändes roligt var att vi den här gången skulle skulle se mer än flygplatsen och stanna i Kuala Lumpur. Tyvärr gjorde strejken i Thailand att vi tappade några dagar, men man får se positivt på det hela. Vi hade kunnat bli kvar i Thailand fram till jul... nåja, förhoppningsvis inte riktigt så länge... ;-).

Vi åkte flygbuss in till centrum och under bussfärden förundrades jag över staden... bara namnet Kuala Lumpur låter exotiskt och som ur en saga. Längs hela den timmeslånga vägen från flygplatsen in till centrum byggde och byggde man... det byggdes alltså nya bostadsområden överallt! Något jag också förundrades över var att det såg så rent och välvårdat ut överallt trots att vi åkte längs en stooor motorväg, det hade jag inte förväntat mig. När vi till sist började närma oss centrum såg vi välvårdade boulevarder, perfekt klippta gräsmattor, snygga plattsättningar, enorma glaskomplex till skyskrapor... tankarna gick till Los Angeles :-).

Vi hoppade av mitt i smeten och började jakten på att hitta ett hyfsat boende. Eftersom vi också skulle stanna i Peking i ungefär en vecka, ville vi spara lite på krutet (och pengarna ;-). Vi gick in i flera hotell (som såg rätt lovande ut i receptionen), men när vi fick se rummen var de antingen totalt inrökta, luktade fukt och mögel eller var så gamla och slitna så man blev knollrig. Efter några om och men hittade vi till sist ett hotell, Sungei Wang, som låg mitt emot flera stora shoppingcenter. Det ägdes av ett kinesiskt par och även fast det inte direkt var det bästa hotell jag bott på i mitt liv, var det åtminstone rent och fräscht. Frukost ingick inte, men alldeles vägg i vägg med receptionen låg en liten Subway, så där åt vi frukost varje dag :-).

Efter att ha checkat in begav vi oss ut i folkvimlet och ganska snart strosade vi förbi Petronas Twin Towers, tvillingtornen på bilden ovan som jag tror många förknippar med Kuala Lumpur. Vi hade bestämt oss för att åka upp i dem eftersom det skulle kännas rätt häftigt att vara uppe i världens näst högsta byggnad, men det var såna enorma köer utanför tornen varje dag så det blev tyvärr aldrig av. Trots att vi gick förbi både under dagarna och kvällarna lyckade vi inte heller ta några fler bilder av tornen än det här ovanför. På kvällen var de upplysta och otroligt vackra mot den mörka kvällshimlen.

Det blev också ett besök i Chinatown, för alla röda kinesiska lyktor och myllret av människor fångade vårt intresse. Det var riktigt mysigt att strosa runt där, tänk alla små underbara butiker... jag önskar att jag hade haft mer pengar! Jag ville aldrig gå därifrån ;-).

När vi senare på dagen var på hemväg gick vi förbi en djuraffär och fick bara för oss att titta in där. För en västerlänning var det en chock att se deras djurhållning, trots att det här nog var en mycket välskött djuraffär. Hela butiken bestod av små, små burar som alla innehöll en hundvalp. Det fanns alla vanliga raser vi har här, såsom golden retriever, rottweiler, pudel, schäfer och diverse dvärghundsraser. De små hundarna skällde oavbrutet, de större som t.ex. rottweilervalpen låg helt apatiska med döda ögon som stirrade uttryckslöst in i väggen. Tycker man om hundar och t.o.m äger några själv var det otroligt sorgligt att se hur djuren hanterades. Ett butiksbiträde höll på att vaccinera dem (tror jag). Hon bara öppnade burdörrarna, tryckte in sprutan i valparnas mun och stängde sedan igen dörren. Det fanns ingen som helst tillstymmelse till kärlek, inget gos eller kel...

... på golvet fanns en lite större bur som innehöll två shar pei-valpar. Något sötare har jag aldrig sett! H blev så otroligt förtjust i dem så trots att det fanns skyltar överallt där det stod att man INTE fick klappa hundarna, stack han in fingrarna i buren och busade med dem. De såg helt förvånade ut först, för det var nog aldrig någon som petat på dem förut. Men efter en stund kom de igång och de busade och gjorde små låtsasutfall mot H:s hand och nosade på hans fingrar. Konstigt nog var det ingen som sa till oss att sluta. I rummet innanför fanns det ett tiotal burar med apor och de stackars, stackars aporna skrek och skrek och fingrade hela tiden på låset för att försöka ta sig ut. Usch, vad hemskt det var att vara därinne! Jag frågade H om vi inte kunde köpa alla hundvalparna och ta dem med oss hem, men det skulle ju inte gå... jag tänker fortfarande på den där rottweiler-valpen ibland!

Jag föreslog H att vi åtminstone kunde köpa shar pei-valparna, han kunde ju lära upp dem att jaga älg när våra gråhundar blivit för gamla. Det skulle helt klart vara annorlunda att dyka upp på älgjakten med två knubbiga, skrynkliga korthåriga saker... om inte annat kunde man kanske lära dem att hitta kantareller ;-). Jag vet inte hur många månader man måste ha en hund i karantän om man skulle köpa en hund i Malaysia, så det var bara att glömma min dröm. Men innan vi gick klappade jag och pillade lite på alla valparna (vi hade spritat händerna så jag tror inte att vi förde över några baselusker på dem) och försökte tänka på något annat (vilket inte var helt lätt)...

To be continued...

Kramis
Beatrice

9 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Så smart och lägga bilderna i högerkant, nu kan man läsa och titta, läsa och titta..Det är fantastiskt och höra din berättelse, det tornet ser mäktigt ut. Jag skulle fått fnatt i den djuraffären, så himla hemskt. Dom har en helt annan inställning till djur än vi i den här delen av världen. Gulligt att ni klappade dom, det kanske är enda klappen dom får på länge. Ha det bra nu.
Goa kramen
AnnaMaria

Marie//Tekla Maräng sa...

Oj här kom man till Luala Lumpor fortare en ögat hann att blinka.
Jo dom har ju ett helt annat sätt att se på djur än vad vi har.
det är så härligt att få ta del av din resa.
Kramar:)

LillaFlisan sa...

Men fy så läskigt med djuraffären!

Tur att jag inte var med för jag blir så lätt ledsen över djur som far illa och får svårt att sova sen!

Hoppas att djuren kom till kärleksfulla hem i alla fall.....

Kram

flisan

Viola sa...

Tack för dina rara ord..tur att jag inte var med i den djuraffären...hade antagligen blivit galen...ha en fin kväll, kramen

♥ A Cup Of Emilia ♥ sa...

Tack för din fina kommentar! Vilken härlig resa :) Jag vill med åka dit! Lite avis är jag allt. Nu måste jag fortsätta läsa om ditt äventyr.

p.s Nu har jag laggt upp mer bilder på köket i färdigt skick :)

Många kramar från Emilia

Lilla huset på prärien sa...

Usch vad hemskt med djur som far illa. Jag såg en film på youtube härom dagen med en anka som hade fastnat med näbben i framkanten på en bil... det var inte kul minsann!

Men Kuala Lumpur skulle jag nog gärna besöka en dag ändå! Det finns mycket kul att se :)

Kram J

Gårdsromantik sa...

Vilka byggnader dom har där!

Vad svårt det måste vara att lämna de där söta vovvsingarna.

Kram Maud

Nyanser av vitt sa...

Hej där,
Usch , du fick väl nästan tårar i ögonen eller?
Synd att ni inte kom upp i tornen men kanske nästa gång.
Ha en fin dag
Kram Agneta

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Hallojsan!!Kuala Lumpur..skulle va såå kul att åka dit!

~~♥kram Millan♥~~