söndag 9 november 2008

En geishas memoarer


Foto: http://www.bloggywood.se

Jag och H såg på Miami Ink förra veckan och i det programmet var det en kvinna som ville tatuera in en geisha på ryggen. Hennes motivering till motivet var att hon ansåg sig veta att geishor i det gamla Japan var välutbildade och "starka" kvinnor. H och jag såg på varandra och förstod ingenting. Vi var båda av den uppfattningen att geishor må ha varit "välutbildade" inom musik och liknande, men den enda anledningen till "välutbildningen" var att de genom den skulle behaga män på olika sätt.

Kvinnan på Miami Ink hade bott i Japan under ett flertal år så hon visste vad hon pratade om. Hon menade att det är en modern myt att geishor var lyxprostituerade.


Foto: Raimund Von Stillfried, "Japanese geisha in winter costume", ca 1885

Jag blev allt lite nyfiken på att ta reda på mer om geishornas liv och leverne och fick för mig att jag kanske ska köpa boken Memoirs of a geisha och ta med mig på resan? Det skulle vara en intressant tanke att jag kanske har väldigt fel om ett ämne som jag tror mig ha mycket rätt i?

Jag känner ingen som läst boken, men jag har sett att filmen har fått bra kritik. Den enda negativa kritiken jag har läst om den är att skådespelarna kommer från OLIKA asiatiska länder och att det märks och blir konstigt. Vidare så tyckte kritikern att filmen var en aning WESTERNIZED.

Nåja, jag hoppas att boken är bra i alla fall! :-)

Kram
Beatrice

1 kommentar:

Lallis - liv och leverne sa...

Kul och intresseväckande inlägg. FÖr nu måste ju jag också kika. *ler*
Ha en fin kväll.
Kram Lallis